[ X ]
Procurorul – șef al Procuraturii Anticorupție oferă detalii despre cazul fostului lider democrat Vlad Plahotniuc
10 Octombrie

Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a oferit detalii pe marginea cazului cetățeanului Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), transmite CURENTUL.

Viorel Morari a punctat că urmărirea penală se va face în conformitate cu Codul de procedură penală și nu se va accepta influența societății sau politicului în desfășurarea urmăririi penale.

„La 23 septembrie curent, Procuratura Anticorupție a dispus pornirea urmăririi penale în 2 cauze penale în baza aceluiași articol, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Prima cauză se referă la perioada 2013-2015, când cetățeanul Plahotniuc a creat o schemă cu scopul convertirii transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele sunt sau urmează a fi venituri ilicite. A fost creată o schemă dintr-un șir de agenție economici, unii rezidenți, cât și nerezidenți, inclusiv în zone offshore, prin intermediul cărora a fost organizată circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari, în sumă de 18 mln. dolari și 3 mln. 500 euro. Din materialele cauzei penale se demonstrează că bănuitul cunoștea sau urma să știe că mijloacele financiare au o proveniență ilicită și sunt din cadrul creditelor neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”, a spus Viorel Morari.

De asemenea, el s-a referit și la cea de-a doua cauză penală.

„Referitor la a doua cauză penală, în perioada anilor 2013-2014, societatea „Tukumaan Limited” a efectuat anumite3 plăți cu destinație de împrumut pentru „Finpar Invest” în valoare de 7 mln. 204 mii 439 dolari cu destinația Air Transport Service pentru pasageri către SRL Nobil Air în valoare de 381 mii 344 euro și către o societate ABD Asiana Development Limited, care la rândul său a efectuat transferuri bancare către persoana fizică, soția cetățeanului Vladimir Plahotniuc pe contul deschis în ABLV Bank valoarea cărora constituie un milion 550 mii euro și un milion 140 mii dolari.

Cauzele penale au fost procesate în una singură și sunt gestionate de un grup format de procurori și ofițeri de urmărire penală, de investigație, inclusiv ofițeri din cadrul CNA”, a spus Viorel Morari.

Potrivit procurorului – șef, temei pentru pornirea urmăririi penale a fost, prima – o analiză a adresării autorităților elvețiene parvenite într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin activitatea agenților economici afiliați lui Vladimir Plahotniuc.

„În cadrul acestei proceduri penale a fost reținută o persoană pentru 72 de ore și, ulterior, în privința acesteia s-a solicitat aplicarea măsurii preventive pentru 30 de zile. Persoana a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiune, având în vedere că gestiona fictiv un agent economic prin intermediul căruia au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

În privința altor două persoane, inclusiv Vladimir Plahotniuc, a fost trimisă ordonanța de punere sub învinuire și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora”, a mai spus Viorel Morari.

Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii preventive și eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile. Examinarea demersului va avea loc astăzi, la 16:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana într-o ședință închisă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților