[ X ]
Procurorul General, mândru de rezultate: „Am ajuns la etapa la care, pe cazurile de rezonanță dăm informaţii aproape în timp real”
31 Martie

Procurorul General, Eduard Harunjen consideră că procuratura a întrecut orice instituție la capitolul oferirii informației și instituția este deschisă la furnizarea oricărei informații. Despre acest lucru Procurorul General a vorbit în cadrul unui MediaRing de pe portalul media-azi.md, transmite CURENTUL.

Potrivit Procurorului General lucrurile se mişcă spre bine la capitolul oferirii informației.

„Procuratura a devenit mult mai deschisă, despre activitățile întreprinse se cunoaşte mult mai mult în societate, comunicarea este proactivă. Cu siguranţă, la acest capitol procuratura a întrecut toate celelalte instituții de drept şi din sfera justiției, chiar şi majoritatea autorităților publice. Am ajuns la etapa la care, pe cazurile de rezonantă dăm informaţii aproape în timp real, sigur, atât cât se poate ca să nu prejudiciem acţiunile. În cazul de reţinere a ministrului Agriculturii, Procuratura Anticorupţie şi CNA au oferit informaţii de mai multe ori în ziua respectivă, la fel a fost şi în cazul arestării judecătorilor, operaţiunilor din vămi etc.. Suntem foarte solicitaţi de presă şi asta ne bucură. Ne străduim să răspundem imediat solicitărilor, pe măsura posibilităţilor. Desigur, uneori e necesar ca şi colegii mei de la presă să se informeze de la procurorii pe caz şi asta ar putea dura, însă, cu siguranţă, avem progrese la acest capitol”, a spus Eduard Harunjen.

Mai mult, el afirmă că-și dorește servicii de presă în procuraturile locale, doar acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Procurorul spune că bugetul administrat nu permite crearea serviciilor de presă locale, dar biroul central se străduie să îndeplinească toate cerințele.

„Încercăm să compensăm aceasta printr-un birou de presă cât mai bun la centru. Mai mult decât atât, ne-am gândit să oferim posibilitate jurnaliştilor să se documenteze din prima sursă, atunci când realizează subiecte. De aceea, toţi procurorii conducători ai procuraturilor teritoriale şi specializate, dar şi șefii de Direcţii din cadrul PG, au fost desemnați responsabili de asigurarea transparenței în cadrul subdiviziunilor pe care le conduc. Prin acest pas, instituţia şi-a dorit să-i apropie pe procurori de jurnalişti sau pe jurnalişti de procurori, să asigurăm o mai bună conlucrare şi interacţiune între ei.Am mers pe ideea că, pentru a se documenta asupra unui anumit caz sau pentru a realiza un subiect reuşit, ziaristul trebuie să se documenteze din prima sursă, dar cine dacă nu procurorul de caz, care este singurul care decide dacă difuzarea unei anumite informaţii pune în pericol o anchetă, poate face acest lucru”, a spus Eduard Harunjen.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților