Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică audiază Raportul de activitate pentru anul 2017 a Procuraturii Generale, transmite CURENTUL.
Procurorul General, Eduard Harunjen, a prezentat pe scurt ce se conține în Raport.
„În 2017 Procuratura a documentat mai multe cazuri legate de mercenariat, ceea ce este o nouă formă de criminalitate. Activitățile ilegale ale cetățenilor RM în acțiuni de mercenariat în cadrul formațiunilor paramilitare sunt chestiuni noi pentru țară. În raport sunt exemplificate câteva zeci de cazuri documentate împreună cu colegii de la SIS și omologii din Ucraina.
În raport sunt date statistice pe principalele domenii de activitate, provocările cu care se confruntă organele de urmărire penală, fenomenele negative, etc.. De asemenea, sunt expuse cauzele tergiversării cauzelor penale, care pot dura și ani de zile fără a fi finalizate. În raport sunt și activitățile mai noi specifice după reorganizarea PG. Este și o analiză și a activității de executare a bugetului, lucrul cu partenerii de dezvoltare. La finele raportului este o listă de obiective al PG”, a spus Procurorul General.
Ulterior a urmat runda de întrebări-răspunsuri, iar Eduard Harunjen a explicat de ce se tergiversează dosarul furtului miliardului. „Când vorbim de fraudă bancară vorbim de zeci de dosare. Multe din ele sunt în instanță, multe se află în urmărire. Nu se tărăgănează intenționat. Cauzele penale de acest fel sunt prioritare pentru că pune o oarecare presiune pe noi. Anume această presiune este simțită de procurori și nu veți găsi un dosar penal tergiversat. Până astăzi inițiem alte urmăriri penale a mai multor făptași implicați, ele abia acum sunt depistați de cele 3 bănci. De asemenea, frauda noastră bancară are tangențe cu altă fraudă bancară – spălătoria rusească, în cadrul căreia s-au folosit unele mijloace din Moldova. Când sunt implicate autoritățile altui stat, suntem în imposibilitate de a face față imediată lucrurilor”, a spus Eduard Harunjen.
Cristina Parfeni