La 23 august 2019, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații din cadrul IGP al Ministerului Afacerilor Interne, au destructurat o schemă de evaziune fiscală în cadrul unei cauze penale, inițiate în rezultatul analizei materialelor parvenite inclusiv de la Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor și Serviciul Fiscal de Stat, transmite CURENTUL.
Ca urmare a investigațiilor efectuate, a fost stabilit faptul că în perioada 2016-2017, beneficiarul conturilor unei companii nerezidente, înregistrate în Marea Britanie și Gibraltar, cu conturi bancare în Letonia, a beneficiat de mijloace bănești în proporții deosebit de mari, fără ca să prezinte Declarațiile cu privire la impozitul pe venit către serviciile fiscale. Aceasta a generat obligații suplimentare față de bugetul privind impozitele și taxele, mai exact, eschivarea de la calcul și plată a impozitului pe venit pentru perioadele fiscale 2016-2017, în proporții deosebit de mari.
Spălare de bani: companii de traducere off-shore, create pentru ca să tăinuiască peste 400 mii euro și 75 mii dolari americani
Astfel, conform acestei cauze penale,în perioada anilor 2016-2017, un grup criminal organizat, în scop de profit, a creat companii nerezidente în zonă off-shore, prin intermediul căreia a tăinuit, dispus și transmis peste 407 058 euro și 75 151 dolari americani la conturile personale ale membrilor grupului criminal organizat. Aceștia, însă, atunci când au creat companiile, știau cu certitudine că prestează servicii de traducere prin internet, fără înregistrarea în evidență contabilă și întocmirea documentelor primare contabile, în scop de a tăinui și deghiza originea serviciilor prestate și mijloacelor bănești menționate care sunt venituri ilicite.
Contabilitate dublă și 13 carduri bancare ridicate
În rezultatul efectuării a nouă percheziții la subdiviziunea economică a persoanei juridice vizate, domiciliile, automobilele și alte bunuri ce aparțin figuranților, au fost ridicate:
a) 13 carduri bancare emise de bănci străine (HSBC, Unicredit Bank, American Express) și din țară (MAIB, Procreditbank), care au fost suplinite cu mijloace a căror proveniență nu este stabilită;
b) acte contabile ce include date vădit denaturate;
c) documente electronice și înscrisuri de ciornă ce includ date de evidență contabilă dublă (salariul „în plic”, venituri nereflectate, cheltuieli majorate);
d) mijloace electronice de stocare a informației (HDD, notebook-uri, telefoane mobile) etc.
Beneficiarul schemei – reținut
Astfel, în rezultatul acțiunilor procesuale, a fost reținut beneficiarul final al schemei și plasat în izolatorul MAI din Chișinău, care a și fost audiat în calitate de bănuit. Actualmente, se întreprind acțiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.
PCCOCS continuă urmărirea penală pentru stabilirea corectitudinii și plenitudinii achitării impozitelor și taxelor la bugetul de stat de către persoanele juridice administrate de către grupul criminal organizat care a creat schema menționată de spălare a banilor. Pe parcurs, PCCOCS va reveni cu detalii.
Cristina Pendea