Peste 60 de procurori și ofițeri anticorupție au beneficiat astăzi, în premieră, de o instruire despre cum să aplice măsurile de bază de prim ajutor în caz de accidente, traumatisme, stop cardiac, comă etc., până la sosirea personalului calificat. Astfel de situații pot surveni în momentul exercitării atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții organelor de ocrotire a normelor de drept. Iată de ce este necesar ca aceștia să posede cunoștințe speciale în acest sens, pentru a lua măsuri imediate, astfel încât persoanele ce au nevoie de ajutor să aibă mai multe șanse de recuperare sau de supraviețuire, transmite CURENTUL.
Cursul de instruire a fost ținut de personal calificat cu experiență de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Medicii i-au învățat pe cei prezenți cum să recunoască simptomelor și semnele unui accident, dar și cum să administreze îngrijirea de bază până la sosirea personalului calificat din cadrul serviciului de ambulanță.
Procurorii și ofițerii anticorupție au însușit la modul practic, fiind antrenați în exerciții aplicative, cum să acorde primul ajutor medical și manevrele de resuscitare cardio-pulmonară. Totodată, au învățat cum să acorde primului ajutor psihologic și cum să gestioneze reacțiile neadecvate ale persoanelor din anturajul victimei, astfel încât, acestea să nu împiedice intervenția de prim ajutor.
Menționăm că, lecțiile de prim ajutor au scopul de a instrui, informa și pregăti angajații în funcție de tipurile de risc la care sunt expuși.
Cristina Parfeni