Doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, șeful secției Urmărire penală și un ofițer de urmărire penală de la IP Ciocana, șeful adjunct al Direcției Nr. 2 Crimă Organizată din cadrul INI, dar și un fost angajat al Direcției Nr.3 Poliția Economică, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni demarată de către Procuratura Anticorupție, scrie Today.md.
Potrivit unor surse ale portalului, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, persoanele reținute ar fi cerut de la un agent economic o mită în mărime de aproximativ 200 mii de euro.
Sursele au ținut să adauge că în total au fost reținute 6 persoane dintre care, procurorul Roman Clim și colegul său de birou, șeful Secției Urmărire Penală și un ofițer de urmărire penală de la IP Ciocana, șeful adjunct al Direcției Nr. 2 „Crimă Organizată” din cadrul INI, Valentin Samoilă, care este și șef de secție în cadrul aceleași direcții, dar și un fost angajat al Direcției Nr.3 din cadrul INI.
Jurnaliștii au încercat să afle mai multe detalii despre operațiunea procurorilor, dar și o confirmare a acestui caz, însă persoanele responsabile nu au răspuns la telefon.
Solicitat telefonic, Bogdan Zumbreanu, șeful CNA nu a confirmat și nici nu a informat, dar a declarat că nu are mandat din partea procurorului să vorbească cu presa despre acest caz și ne-a sugerat să-l apelăm pe Viorel Morari, șeful Procuraturi Anticorupție.
Nici de la Morari nu s-a putut afla mai multe detalii, ultimul susținând că se află într-o ședință și nu poate vorbi.
Maria Vieru, ofițerul de presă al PG, a zis că se interesează despre acest caz și va reveni mai târziu.
(UPDATE) Serviciul de Presă al Procuraturii Generale menționează într-un comunicat de presă că potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut, bănuiţii au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetaţi penal pentru evaziune fiscală în proporţii mari.
După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-a returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei.
Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu poliţiştii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.
În prezent, se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cazului, deoarece în faptele de corupţie menţionate supra sunt bănuite mai multe persoane, care au avut roluri diferite în procesul de pretindere, acceptare şi primire a banilor, fiind necesar a fi efectuate mai multe acţiuni de urmărire penală: confruntări, audieri suplimentare în calitate de martori, audierea suplimentară a bănuiţilor, etc.
Cei cinci au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive, în proporţii deosebit de mari, ei riscă de la 7 până la 15 ani închisoare.
Sursa: today.md