Procuratura Generală a luat act de declaraţia unor reprezentanți ai societății civile în raport cu recentele modificări, operate la Legea cu privire la Procuratură, prin care a fost exclusă obligația de audiere în plenul Parlamentului a raportului anual de activitate şi de plasare a acestuia pe pagina web oficială, transmite CURENTUL.
În cadrul unui comunicat de presă, Procuratura Generală face următoarele precizări:
„Rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sunt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, când nu exista nici o obligație legală imperativă în acest sens. Anume aceasta a permis ca instituția să pășească pe calea transparentizării propriei activități.
Ulterior, această tendință a fost dezvoltată şi ajustată la standarde internaționale, fiind incluse diverse forme de informare a societăţii despre activitatea cotidiană a procurorilor, inclusiv sinteze şi rapoarte periodice pe toate domeniile de competenţă instituțională.
În această ordine de idei, Procuratura Generală reiterează că va continua să dezvolte această practică, inclusiv va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, menținând tendința constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice.
Mai mult ca atât, raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, exercițiu la care mass-media a avut întotdeauna acces liber, cu ulterioara plasare a acestuia pe site-ul Procuraturii.
Cât privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată, or o instituție din cadrul autorității judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale.
Asigurăm, aşadar, reprezentanţii ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv pentru a putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe pe teme legate de activitatea noastră. Dar şi mai important, prin această comunicare, dorim să-i asigurăm pe cetăţeni că vor avea în continuare acces la informaţiile vizând activitatea Procuraturii Republicii Moldova”, se spune în comunicat.
Cristina Parfeni