[ X ]
Procuratura anticorupţie cere suspendarea din funcţie a responsabililor de achiziţiile de lux de la Apă-Canal
2 Decembrie

Procuratura Anticorupţie a înaintat conducerii „Apă-Canal Chişinău” demersuri privind suspendarea provizorie din funcţie a Directorului tehnic şi a şefului Secţiei analize economice şi preţuri ai întreprinderii, ambii învinuiţi de abuz de serviciu, caracterizat prin folosirea intenţionată de către persoane publice a situaţiei de serviciu, săvârşit prin complicitate, transmite CURENTUL.

Potrivit celor constatate de procurori, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013 – 2015, când unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul „Apă-Canal Chişinău”.

Acţionând prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii în scopul favorizării unui anumit agent economic, învinuiţii au achiziţionat de la acesta, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii.

De notat că, firma favorizată îi aparţinea chiar fiicei directorului general ”Apă-Canal Chişinău” SA.

Prin urmare, în lipsa unei concurenţe reale, mimând petrecerea licitaţiilor cu participarea firmelor a căror conducător sau fondator este fiica directorului general, învinuiţii au votat pentru desemnarea câştigătorului licitaţiilor cu ulterioara încheiere a contractelor de achiziţii cu respectivul agent economic, prejudiciind bugetul Apă Canal Chişinău cu peste două milioane lei.

Procurorii consideră necesară suspendarea provizorie din funcţie a învinuiţilor pentru a nu împiedica la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale prin influenţarea persoanelor sau distrugerea probelor pe caz.

Imediat după declanşarea procesului penal, directorul general al Apă Canal a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni.

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă de până la 2 350 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților