PA şi CNA desfăşoară acțiuni de urmărire penală în privința deputatului Radu Mudreac, după ce i-a fost ridicată imunitatea. Acesta este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, transmite CURENTUL.
Procurorii Anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au desfășurat joi percheziții în mai multe locații în privința deputatului și a unor complici ai acestuia. Acțiunile de urmărire penală au loc după ce Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatului, la solicitarea Procurorului General interimar. Deputatul este cercetat penal într-o cauză penală privind bănuiala rezonabilă de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Potrivit materialelor dosarului, cauza penală a fost pornită în august 2021, la sesizarea Autorității Naționale de Integritate. Faptele investigate datează începând cu anul 2011, atunci când deputatul era fondator și administrator al unei societăți cu răspundere limitată. Acesta, împreună cu alte persoane, ar fi întocmit contracte fictive de împrumut cu diferite persoane fizice, în sumă de 3,2 milioane de lei.
De asemenea, în noiembrie 2014, compania reprezentată de deputat ar fi întocmit un alt pretins contract de împrumut cu o persoană fizică, în sumă de 376 700 lei. În continuare, în perioada decembrie 2014-octombrie 2015, soția deputatului ar fi întocmit 16 contracte fictive de împrumut cu diferite persoane fizice în sumă totală de 4,7 milioane lei pentru edificarea unei construcții comerciale din Chișinău.
Tot în perioada anului 2015, deputatul, acționând în baza procurilor eliberate din numele soției, ar fi depus în conturile bancare ale agentului economic o parte din mijloacele financiare indicate mai sus, provenite din împrumuturile fictive.
Astfel, în cadrul investigațiilor și urmare a audierii persoanelor, care ar fi acordat împrumuturi, oamenii legii au constatat că ultimii n-au semnat astfel de contracte de împrumut, iar alții, la momentul pretinsului împrumut, nu s-ar fi aflat pe teritoriul țării. Totodată, s-a constatat că persoanele respective nu au avut venituri legale suficiente care ar justifica împrumuturile acordate.