[ X ]
[ X ]
[ X ]
Procesul electoral în Diaspora – subiect de discuții la audierile organizate de Parlament
17 Iulie

La Parlament se desfășoară audieri publice pentru modificarea unor acte legislative ce țin de anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral pe liste de partid. Aceasta este a doua rundă de audieri, transmite CURENTUL.

Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, au fost recepționate mai multe propuneri și comentarii pe marginea subiectului.

Astăzi, participanții vorbesc despre stabilirea datei alegerilor în Diaspora. Se propune ca alegerile să se desfășoare două zile – sâmbăta și duminica.

Activistul Valeriu Pașa a menționat că propunerea a fost făcută și anul trecut, dar acum este nevoie de prevederi clare pentru procesul electoral în acest sens, dar și pozițiile și cantitatea secțiilor de votare peste hotare pentru a facilita votarea.

Directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, spune că, atunci când se discută de organizarea alegerilor în Diasporă timp de 2 zile, trebuie „să ne gândim deja la 3, până localul/secția este eliberată, securizată”.

„Trebuie să ne gândim dacă e mai ușor să deschidem încă secții de votare sau să ne complicăm cu procedurile. Din Diaspora tot mi-au spus că ar fi de acord cu deschiderea mai multor secții, nu prelungirea timpului pentru alegeri”, a spus Pavel Postica.

Participanții au abordat și subiectul finanțării electorale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților