Procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost discutat în cadrul unei vizite de studiu la Parlamentul European a unei delegații a Parlamentului Republicii Moldova, din care au făcut parte deputați din majoritatea parlamentară și din opoziție.
În debutul programului, deputații au avut o întrevedere cu vicepreședinta Parlamentului European, Ewa Kopacz, la care a fost prezent și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. De asemenea, parlamentarii au participat la audierile organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care au reunit eurodeputați, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă.
În cadrul vizitei, parlamentarii au avut și un schimb de opinii privind viitorul european al țării noastre cu copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Siegfried Mureșan.
Programul vizitei a mai inclus dezbateri privind experiența negocierilor de aderare cu europarlamentarul responsabil pentru Republica Moldova al Grupului de Susținere a Democrației și de Coordonare a Alegerilor (DEG), Dragoș Tudorache, cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe și copreședinte al Grupului de Sprijin pentru Democrație și Coordonare Electorală, David Mcallister, cu directorul general adjunct pentru Europa de Est și Asia Centrală la SEAE, Luc Pierre Devigne, și cu europarlamentarii Danuta Maria-Hübner, Petras Auštrevičius și Andrius Kubilius.
În cadrul panelurilor de discuții, parlamentarii de la Chișinău au abordat mai multe subiecte de actualitate pentru țara noastră, printre care reforma justiției, situația economică, provocările în domeniul securității și apărării Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar și al războiului hibrid, prin dezinformare și propagandă.
Totodată, parlamentarii au mulțumit partenerilor europeni pentru întreg sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv în depășirea multiplelor crize și au reiterat determinarea în continuarea agendei de reforme asumate de țara noastră.
Vizita de studiu a avut loc în perioada 3-5 iulie. Aceasta se încadrează în activitățile desfășurate în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, semnat în noiembrie 2021.