[ X ]
Problema site-urilor și știrilor fake. „Sunt create cu un anumit scop: să câștige bani sau să creeze panică”
25 Martie

În contextul instituirii stării de urgență în țară pentru a preveni răspândirea virusului de tip nou COVID-19, societatea își pune foarte multe întrebări despre pandemie, activitatea statului, restricțiile impuse și cum, per general, ar trebui să acționeze. Pe rețelele de socializare au apărut numerose site-uri care răspândesc știri false. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, explică cum oamenii trebuie să delimiteze aceste site-uri de presă, transmite CURENTUL.

„SIS-ul a dat o listă de site-uri de fake news-uri, care nu este presă. Deci, oamenii care pricep ce este jurnalismul și ce sunt fake news-urile fac o delimitare foarte clară. Acestea sunt site-uri anonime, create de persoane cu un anumit interes: să aibă mai multe vizualizări în rețelele sociale și poate să câștige niște bani din asta sau să creeze panică. Nu este vorba de media tradițională”, menționează Petru Macovei.

Totodată, Petru Macovei a explicat că este bine să știm ce site-uri sunt false.

„Da, în media tradițională mai scapă câte o chestie neadevărată, deseori aceste lucruri vin din interpretarea anumitor fapte sau unii colegi mai merg pe teoria conspirației privind originile acestui COVID sau alte chestii de genul acesta, dar în mare ceea ce a anunțat Serviciul de Informații și Securitate este vorba de site-urile anonime, iar lista care a fost publicată a fost preluată de pe site-ul nostru stopfals.md, multe site-uri nu mai funcționează de ani buni, altele în general nu au scris nimic despre COVID. Este bine să știm aceste lucruri, ca să înțelegem cât de eficient este, de fapt, Serviciul de Informații și Securitate în acest context”, a spus Petru Macovei pentru Radio Europa Liberă.

Menționăm că ieri, SIS a anunțat despe blocarea a două site-uri care răspândesc știri false.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților