[ X ]
[ X ]
[ X ]
Problema gestionării patrimoniului public – analizată în cadrul unei politici publice. Ce propune autorul
13 Septembrie

Principalele probleme în gestionarea bunurilor de proprietate publică țin de carențe în evidență și inventariere, de gestionare ineficientă, de lipsă de valorificare și de înstrăinare în defavoarea bugetului și interesului public. Din aceste cauze veniturile la bugetul municipal au serios de suferit, iar orașul pierde un instrument eficient de dezvoltare. Concluzia este invocată în politica publică „Dezvoltarea urbană sustenabilă și creșterea veniturilor în bugetul municipal prin eficientizarea sistemului de licitație a patrimoniului mun. Chișinău”, transmite CURENTUL.

Politica publică a fost prezentată de expertul Victor Chironda, în cadrul audierilor publice desfășurate la Primărie.

Potrivit autorului, scopul analizei de politici publice este identificarea intervențiilor de reformă a administrației publice municipale în vederea eficientizării gestionării patrimoniului funciar și mobiliar al mun. Chișinău și implementarea unui sistem de licitație a patrimoniului funciar și imobiliar public din oraș pentru creșterea veniturilor în bugetul municipal.

În cadrul realizării acestei analize de politici publice, a fost luat în considerare cadrul legal primar și secundar în vigoare, ce vizează organizarea, gestionarea și înstrăinarea proprietății publice în Republica Moldova. De asemenea, au fost consultate și o serie de documente relevante ale autorităților publice centrale, și acte emise de instituțiile Primăriei mun. Chișinău și ale Consiliului Municipal.

O problemă majoră identificată în cadrul analizei este resursele financiare insuficiente ale orașului. Cu fiecare an, deficitul bugetar al Chișinăului este tot mai mare, atingând suma de 290 milioane de lei în anul 2018, ceea ce constituie peste 7,7% din bugetul total de 3,75 miliarde lei.

Pentru soluționarea problemelor ce țin de patrimoniul public, expertul propune ca acesta să fie ținut la evidență, management mai bun, înstrăinarea patrimoniului diminuat și transparență în gestionare:

Autorul recomandă:

1. Elaborarea unei strategii și a unui plan comprehensiv de înstrăinare a patrimoniului municipal cu reglementarea și condiționarea strictă a utilizării ulterioare a fiecărui lot de teren.

2. Implementarea sistemului de licitare publică, bazat pe concesionarea procesului de organizare a licitațiilor către mediul privat.

3. Finalizarea procesului de înregistrare a patrimoniului municipal în Registrul Cadastral al RM.

4. Crearea și publicarea Registrului Proprietății Publice al mun. Chișinău.

5. Crearea Departamentului de Management al Proprietății

Proiectul va fi propus municipalității spre analiză și aprobare, cu recomandările participanților la audiere.

Politica publică o vedeți mai jos:

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților