[ X ]
[ X ]
[ X ]
Problema apelor în R. Moldova – discutată în cadrul unei mese rotunde la inițiativa Blocului ACUM
23 Mai

Deputații Blocului ACUM discută despre provocările și problemele la implementarea Legii Apelor în R. Moldova, transmite CURENTUL.

În debutul discuțiilor, deputatul Vladimir Bolea a menționat că se știe care este situația apelor în R. Moldova și care sunt sursele de poluare.

„Pe noi, ca deputați, ne interesează să vedem la ce etapă se află implementarea Strategiei. Cunoaștem importanța mediului, cu răsfrângerea economiei statului. Când vorbim de apă, vorbim și de poluarea acesteia. Știm care este situația în R. Moldova și care sunt sursele de poluare: apele uzate neepurate, deșeurile municipale, deșeurile chimice. În R. Moldova nu se reciclează și nu se valorifică nimic din deșeurile colectate de companiile de salubrizare”, a spus Vladimir Bolea.

Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu, a menționat că este nevoie ca Ministerul Mediului să fie entitate aparte pentru a putea lucra asupra legii.

„Legea apelor a intrat în vigoare în 2013 și este parțial aproximată la directiva cadru privind apa UE. Legea este implementată mai bine de 6 ani, dar nu produce efectele care cetățenii ar vrea să le vadă. Stațiile municipale de epurare nu pot corespunde normativelor care există astăzi și activitatea acestora nu este suficientă, mai ales că unii agenți economici aleg să arunce în râu apele uzate. Trebuie să revenim la formatul care îl avea Guvernul, cu ministerul Mediului aparte.

Un alt subiect de discuție este nodul hidroenergetic nistrean care are drept scop să contribuie la protecția și folosirea eficientă a resurselor de apă în bazinul fluviului Nistru. Cunoaștem că acest lucru a fost tărăgănat și ceea ce facem astăzi ca țară, după ce a fost creată comisia, facem foarte târziu, iar dialogul trebuia început acum 10 ani. Multă lume așteaptă apă calitativă din r. Nistru, ori nivelul apei este mai mic și mai mic, vedem că nivelurile scad. Acest lucru poate provoca probleme la aprovizionarea cu apă a localităților care sunt conectate deja. Trebuie să semnăm Acordul privind protecția și folosirea resurselor de apă eficient din fl. Nistru, după ce se finalizează studiul privind impactul asupra fluviului”, a spus Ina Coșeru.

Potrivit experților prezenți la masa de discuții, dintre cele peste 130 de râuri și râulețe de pe teritoriul R. Moldova, nici unul nu corespunde standardelor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților