[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Pro Moldova” va merge la CtEDO, dacă CSJ va menține hotărârea CEC
3 Octombrie

Partidul „Pro Moldova” anunță va apăra la CtEDO dreptul celor 25 mii de oameni care au semnat pentru ca Andrian Candu să candideze la alegerile prezidențiale 2020, dacă decizia Curții Supreme de Justiție va menține hotărârea Comisiei Electorale Centrale, transmite CURENTUL.

Andrian Candu a informat despre aceasta membrii misiunii de observare a alegerilor din cadrul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO). La întrevedere, au participat secretarul general Pro Moldova Vladimir Cebotari și președintele Grupului de inițiativă a candidatului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.

„Acest scrutin este deja fraudat în acest moment, prin neînregistrarea unui candidat incomod, prin campania începută înainte de vreme și cu cheltuieli neraportate din partea anumitor candidați. Modul în care se încercă organizarea acestor alegeri este o lovitură aplicată democrației din Republica Moldova și pune în pericol viitorul republicii”, a menționat Candu.

Potrivit unui comunicat de presă, președintele „Pro Moldova” a comunicat despre procesul de colectare a semnăturilor, precum și despre numărul persoanelor care au pus semnătura în listele de subscripție și modul dubios în care au fost invalidate acestea. În particular, a trezit mari suspiciuni că, decizia privind neînregistrarea candidatului Pro Moldova ar avea la bază o comandă politică, prin faptul că probele prezentate de grupul de inițiativă nu au ajuns să fie examinate de membrii CEC.

„Totodată, observatorii au fost informați despre încălcarea termenului de examinare a contestației Pro Moldova de către Curtea de Apel, care a examinat cauza cu multiple pauze, iar decizia a fost luată cu o opinie separată din partea unuia din cei trei magistrați.

Andrian Candu a insistat asupra prevederilor Codului electoral, care include mai multe criterii după care este identificată o persoană, față de un singur criteriu invocat de CEC. Prin această decizie este pusă la îndoială corectitudinea scrutinului, dar în primul rând sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și prevederile Constituției, a menționat președintele Pro Moldova”, se spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților