[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Pro Moldova” va înregistra o declarație politică în Parlament privind situația deputatului Ștefan Gațcan
3 Iulie

„Pro Moldova” va înregistra astăzi în Parlament o declarație politică privind împiedicarea prin presiune a exercitării mandatului de deputat, transmite CURENTUL.

Deputatul Andrian Candu a dat citire textului declarației:

„Parlamentul R. Moldova condamnă atentatele grave la exercitarea funcției de deputat al domnului Ștefan Gațcan și consideră inadmisibilă situația în care un ales al poporului este persecutat, sechestrat și spusu relelor tratamente în atribuțiile sale de exercitare a mandatului.

Parlamentul își reafirmă atașamentul față de supremația legii și statul de drept, principii ce constituie piatra de temelie a democrației din R. Moldova, iar încălcarea acestora situează în afara legii orice entitate.

Parlamentul subliniază că cazul Gațcan a adus grave prejudicii instituției Parlamentului și parlamentarismului în țara noastră, iar modul în care s-au exercitat presiuni asupra deputatului descalifică atât pe comanditari, cât și pentru executori.

Parlamentul atrage atenția că s-a trecut o limită roșie în vederea uzurpării puterii de stat și instaurării dictaturii personale, fapte ce constituie cele mai grave crime împotriva poporului.

Parlamentul consideră că situația deputatului Gațcan trebuie să facă subiectul unei anchete transparente, credibile, iar revenirea sa în țară și forul legislativ suprem este singura finalitate acceptabilă.

Parlamentul solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a pedepsirii tuturor persoanelor care se fac vinovate.

Parlamentul consideră necesar crearea unei Comisii de anchetă care să elucideze modul în care au acționat instituțiile statului pentru a proteja integritatea fizică și psihică a alesului poporului cât și acțiunile care au condus la împiedicarea exercitării funcției de deputat.

Facem apel către partenerii de dezvoltare să suspende orice dialog cu actuala putere până la clarificarea situației deputatului Ștefan Gațcan”.

Andrian Candu a menționat că, în paralel, cu această declarație se va înregistra și proiectul privind crearea Comisiei de anchetă menționate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților