[ X ]
Priseajniuc: AMDM a întreprins acțiuni concludente pentru concentrarea eforturilor asupra producerii medicamentelor utilizate în tratamentul COVID-19
29 Septembrie

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc a fost întrebat, în cadrul unui interviu pentru www.moldpres.md – „Probabil mai mult ca oricând cetățenii țării noastre sunt îngrijorați atât de pandemia COVID-19, cât și de suprapunerea ei cu gripa sezonieră. Multă lume întreabă când vor apărea vaccinurile antigripale? Accesul la medicament va fi ca și în anii trecuți sau, ținând cont de solicitările crescute, se va merge pe experiența țărilor cu sisteme sanitare puternice?”, informează CURENTUL.

El a răspuns că situația pandemică cauzată de COVID-19 a generat multiple provocări pentru procesele aferente sistemului de sănătate, la nivel global, indiscutabil și la nivel național, iar îngrijorările oamenilor la acest capitol reprezintă preocupările prioritare ale Agenției Medicamentului, astfel, încât să răspundem prompt și să garantăm pe deplin necesitățile țării în asigurarea populației cu medicamente și dispozitive medicale.

„Suntem în dialog permanent cu reprezentanții industriei farmaceutice, companiile de cercetare clinică, distribuitorii de medicamente, ca și autoritate publică regulatorie în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale, pentru a asigura accesibilitatea, inclusiv a celor mai noi produse și în Republica Moldova. Prioritizăm procedurile necesare pentru autorizarea medicamentelor, incluse în protocoalele clinice naționale, precum și derularea studiilor clinice conexe tratamentului infecției COVID-19, sincronizându-ne eforturile cu autoritățile responsabile în lupta cu pandemia. Cu atât mai mult, exact ca și în alte state, în timp ce companiile farmaceutice identifică și propun soluții de tratament, am agreat că formarea stocurilor de medicamente pentru pacienții noștri urmează să corespundă nivelului de calitate, eficiență și siguranță.

Desigur că experiența altor țări ne orientează inclusiv asupra mobilizării capacităților interne de producție în situații de criză globală și, pe dimensiunea aceasta, Agenția a întreprins acțiuni concludente în stabilirea priorităților pentru producătorii autohtoni, în special acolo unde există capacități de producere, prin concentrarea eforturilor asupra producerii medicamentelor și altor produse medicale, utilizate în profilaxia și tratamentul COVID-19”, a declarat Priseajniuc.

Directorul a spus că, pentru moment, Agenția asigură derularea proceselor instituționale privind autorizarea importului medicamentelor pentru necesitățile sistemului de sănătate public, tratamentelor private și orientează eforturile pentru neadmiterea unor eventuale deficite sau creșteri de preț pe segmentul farmaceutic.

„Suntem concentrați și manifestăm atenție sporită în ceea ce privește solidarizarea interinstituțională și interstatală pe dimensiunea depășirii crizei sanitare globale COVID-19, dar și a gripei sezoniere, în special pe aspectul imunizării populației, exercițiu în care s-au angajat deja majoritatea statelor prin negociere sau proceduri de precontractare a companiilor farmaceutice, prin planificarea achizițiilor și a coordonării distribuirii vaccinurilor.

Dacă e să vorbim despre vaccinurile antigripale pentru sezonul curent, acestea urmează să parcurgă mecanismul funcțional și aplicabil în anii precedenți, ceea ce înseamnă că autoritățile responsabile asigură planificarea achiziționării și distribuirii vaccinurilor pentru grupurile de risc stabilite, ce constituie până la 10% din numărul total al populației. În contextul dat, experiența altor țări indică despre necesitatea extinderii accesului sau asigurarea disponibilității vaccinurilor pe piața farmaceutică tuturor categoriilor de populație, nu doar celor incluse în grupurile de risc”, a mai spus oficialul, adăugând: „Suntem în proces de examinare și cu siguranță, în conlucrare cu părțile interesate, vom identifica soluții de reglementare ulterioară”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților