[ X ]
Prioritățile și necesitățile din justiție, discutate cu partenerii de dezvoltare
26 Octombrie

Ministerul Justiției a organizat ieri o ședință cu partenerii de dezvoltare și donatorii care susțin reformele din sistemul de justiție și lupta împotriva corupției, pentru a discuta inițiativele care au fost și care urmează a fi realizate împreună.

În debutul evenimentului, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a apreciat implicarea și suportul oferit atât cel financiar, cât și sub formă de analiză și expertiză la elaborarea mai multor proiecte de acte normative, precum și, mai ales, ajutorul consistent oferit pentru reforma sistemică a justiției – evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP (pre-vetting), dar și ulterioara evaluare extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor.

„Procesul de reformă este unul complex și de durată, care necesită nu doar resurse financiare, dar și umane. Resursele de care dispune Ministerul Justiției sunt insuficiente în comparație cu multitudinea de aspecte aflate în sarcina Ministerului, inclusiv în contextul implementării condiționalităților pentru integrarea europeană pe segmentul justiției (6 din 9 condiționalități sunt pe segmentul justiției). De aceea, este important să găsim împreună modalitățile cele mai eficiente de acordare a asistenței, care să asigure rezultate pozitive și continuitatea acestora în timp. Dorința noastră este ca fiecare parteneriat și fiecare ajutor în adresa Ministerului Justiției să fie implementat eficient și să ducă la o schimbare în sectorul justiției, dar și la creșterea bunăstării societății”, a menționat ministrul Litvinenco.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că Ministerul Justiției și-a asumat angajamentul de a avea un dialog permanent cu partenerii de dezvoltare, pentru a adapta bunele practici la realitățile din Republica Moldova. „Acum suntem la etapa care ne permite să facem o evaluare parțială a eforturilor depuse, să identificăm următorii pași pentru implementarea Stategiei pe sectorul justiției, și să stabilim modalitățile de cooperare cu partenerii de dezvoltare în mod mai eficient și mai concentrat pe activități concrete”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În cadrul ședinței, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat donatorilor cele 4 platforme de cooperare pe segmentele: pre-vetting și vetting; anti-corupție; programul de de digitalizare pe justiție și necesitățile de asistență tehnică a Ministerului Justiției și a subdiviziunilor sale, și respectiv lista proiectele în curs de desfășurare. O atenție deosebită a fost acordată priorităților și necesităților Ministerului Justiției și a instituțiilor subordonate. Astfel, armonizarea cadrului legal național cu cel al Uniunii Europene, reorganizarea sistemului judecătoresc și construcția noilor edificii, integrarea medierii în sistemul juridic, sunt doar câteva dintre obiectivele care au fost stabilite, pentru a fortifica sistemul de justiție și a garanta cetățenilor accesul la o justiție corectă.

Inapoi la arhiva noutaților