„Zero deșeuri” sau gestionarea eficientă a deșeurilor este una din prioritățile Ministerului Mediului setate pentru anul 2022, pe lângă împădurirea țării și utilizarea rațională a apei.
Deșeurile trebuie să fie gestionate conform standardelor europene. Modernizarea tehnologiilor privind managementul deșeurilor aduce beneficii financiare și asigură un nivel redus al emisiilor și deșeurilor.
Deșeurile pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți, de exemplu deșeuri rezultate din activitatea medicală sau substanțele chimice sau radioactive, necesitând metode de tratare specifice. Deșeurile medicale sunt foarte periculoase – în această categorie, se înscriu acele deșeuri care au intrat în contact cu sângele și alte fluide biologice ale pacienților, deci sunt producătoare de boli. Acestea trebuie gestionate cu mare responsabilitate. De asemenea, este obligatorie echiparea cu sisteme moderne de colectare a substanțelor radioactive din apele reziduale ale unităților industriale, în vederea reținerii și neutralizării substanțelor chimice potențial toxice pentru sol și, respectiv, foarte dăunătoare sănătății oamenilor.
Recent, producătorul de mezeluri „Carmez” s-a investit într-o stație de pre-epurare modernă. Spe deosebire de vechea instalație, noua stație de preepurare a apelor uzate de care dispune acum „Carmez” are capacitatea de captare și eliminare a materiilor solide din apa uzată și condiții îmbunătățite de funcționare ce facilitează procesul de fermentare a grăsimilor și a materialelor organice. Tehnologiile moderne permit ca nămolul testat să poată fi folosit ca fertilizant în scopuri agricole, rămâne de ajustat aceste tehnologii la condițiile din țara noastră.
„Pe piața noastră avem o mulțime de resurse care s-ar întoarce în circuitul economic. Este rentabil să cumpărăm tehnologii noi, pentru a extrage câștiguri pe termen lung”, a spus Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu în cadrul unei vizite de lucru, decembrie 2021.
Importante sunt măsurile luate pentru a împiedica deversarea directă a deșeurilor în apele de suprafață și organizarea corectă a sistemelor de apă potabilă și canalizare la nivel local. De exemplu, în orașul Cantemir, pentru o gestionare eficientă a resurselor de apă, cu suportul UE s-au investit bani într-un sistem de canalizare nou şi o stație modernă de epurare care, din 2021, deja asigură accesul la sanitație oamenilor din regiune.
Colectarea separată a deșeurilor trebuie să devină o normalitate în Moldova
Trecem treptat la obiectivul zero deșeuri. Primul pas este reducerea volumului deșeurilor care ajung la groapa de gunoi, prin colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor prin reciclare și compostare.
Deșeurile sunt privite în mod tradițional ca o sursă de poluare. Însă, în contextul în care protecția mediului înconjurător și gestionarea durabilă a resurselor naturale a devenit o prioritate pentru țara noastră, deșeurile bine gestionate pot genera beneficii cum ar fi: reducerea cererii de resurse naturale, economisirea energiei și a resurselor financiare, crearea de afaceri verzi și noi locuri de muncă verzi.
Deșeurile pot fi reciclate, reutilizate sau transformate în composturi (îngrășăminte natural). Plasticul poate fi reciclat de circa 1-2 ori, hârtia – de circa 5-7 ori, sticla și metalul – pot fi reciclate nelimitat.
Pentru întreprinderile și persoanele fizice, care doresc să devină prietenoase mediului, este ușor de implementat modelul colectării selective a deșeurilor. Acest lucru trebuie să devină o normalitate pentru cetățenii din Republica Moldova. O parte din deșeurile municipale generate în Chișinău sunt transmise la fabricile de reciclare unde, până a fi valorificate, trec prin sortarea automată și manuală. În acest context, pentru a economisi timpul și energia, cetățenii sunt încurajați să arunce gunoiul în tomberoane separate, sortând ambalajele produselor confecționate din peliculă și plastic, sticlă sau metalice, din carton sau hârtie, echipamente electronice/ baterii, etc. Managerii companiilor au doar de investit în tomberoane și de convins angajații săi să le folosească corespunzător. Apoi deșeurile astfel colectate pot fi transportate și comercializate pe piața de reciclare. Printre întreprinderile ce asigură evacuarea și transportarea deșeurilor în țara noastră este ABS Recycling Moldova, Mold REC, E-Reciclare, Î.M. Regia „Autosalubritate” sau alți agenți economici care dețin autorizație de mediu privind gestionarea deșeurilor.
Care este ponderea deșeurilor reutilizate sau reciclate din cantitatea totală de deșeuri?
La modul general, în prezent depozitele de deșeuri sunt organizate de autoritățile publice locale. Conform statisticilor realizate de Agentia de Mediu https://am.gov.md/ro/node/443, cantitatea de deșeuri municipale este în continuă creștere, colectarea selectivă fiind organizată parțial în mun. Chișinău și unele centre raionale. Ratele de reciclare și valorificare a deșeurilor sunt încă foarte reduse. De aceea este absolut importantă, pentru colectarea corectă a deșeurilor și conștientizarea importanței acestui lucru, implicarea atât a agenților economici – operatorilor serviciilor de gestionare a deșeurilor (publici sau privați), cât și a tuturor cetățenilor- beneficiarilor acestor servicii.
Ministerul Mediului lucrează la accelerarea implementării sistemului integrat de gestionare a deșeurilor, conform prevederilor Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027
Este necesară crearea unui mecanism eficient de punere în aplicație a prevederilor legale privind managementul deșeurilor. Cadrul normativ prevede diverse mecanisme economice care să stimuleze ambele părți: prestatorii de servicii de gestionare a deșeurilor și beneficiarii acestor servicii, precum și măsuri de constrângere pentru refuzul de conformitate cu normele corespunzătoare, stipulate de autoritatea publică centrală. Succesul depinde în mare măsură de competența autorităților publice locale și de capacitatea acestora de a organiza lucrul, de modalitatea de implicare a agenților economici şi a societății civile în acumularea resurselor financiare, întrucât investițiile în infrastructura de gestionare a deșeurilor presupun costuri mari. În cadrul programului Deșeuri solide în R. Moldova BERD-ul și BEI sprijină țara noastră în acest sens.