Expertiza, rețeaua de contacte, instrumentariul pe care îl are Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) poate fi implementat plenar doar atunci când există o sinergie între Președinte, Prim-ministru și Minister. Despre aceasta a spus Andrei Popov, Ambasador cu misiuni speciale, în cadrul EU Debates Cafe organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.
Andrei Popov a menționat că toate declarațiile făcute de Maia Sandu, înainte de preluarea mandatului de Președinte al țării, sunt în deplină consonanță cu pozițiile instituționale ale MAEIE.
„În R. Moldova aveam un larg consens în societate în ceea ce privește politica externă. MAEIE promovează prioritățile date și ele sunt reflectate în programele de guvernare. Din perspectiva MAEIE, unul dintre importantele criterii care asigură eficiența și calitatea, credibilitatea demersului de realizare a politicii externe, ține de predictibilitatea politicii externe. În plan extern, în dialogul cu diplomații și alte instituții guvernamentale se promovează mesaje, se construiește credibilitatea, demersuri etc. Deseori durează câțiva ani acest lucru, dar poate fi șters totul într-o fracțiune de secundă. Expertiza, rețeaua de contacte, instrumentariul care îl avem la MAEIE poate fi implementat plenar doar atunci când există o sinergie cu celelalte două poluri ale triunghiului – Președintele, Prim-ministrul și Ministerul. Unde sunt stabilite regulile de jos, doar atunci e ușor, când apar divergențe e greu să continui demersurile. Toate declarațiile făcute de Maia Sandu, înainte de preluarea mandatului de Președinte al țării, sunt în deplină consonanță cu pozițiile instituționale ale MAEIE”, a spus Andrei Popov.
Cristina Parfeni