Progresele și prioritățile de dezvoltare a sectorului energetic din Republica Moldova au fost discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu reprezentanții partenerilor internaționali, în cadrul Consiliului Sectorial în domeniul asistenței externe pentru sectorul energetic. La ședință au participat reprezentanți ai 20 de ambasade, agenții de cooperare pentru dezvoltare, instituțiilor financiare internaționale și altor parteneri care susțin dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic din Republica Moldova.
În cadrul ședinței, ministrul Parlicov a subliniat importanța colaborării strânse cu partenerii internaționali pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică și tranziție verde. Victor Parlicov a accentuat necesitatea de a continua investițiile în energie regenerabilă, modernizarea infrastructurii de transport al energiei și creșterea eficienței energetice a clădirilor.
„Republica Moldova traversează o perioadă crucială de reforme în sectorul energetic, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Colaborarea cu partenerii internaționali este esențială pentru implementarea proiectelor de infrastructură și energie durabilă, care vor asigura securitatea energetică pe termen lung și vor contribui la reducerea emisiilor de carbon”, a declarat Victor Parlicov.
Victor Parlicov a evidențiat câteva dintre realizările semnificative din sectorul energetic, inclusiv aprobarea Legii privind reglementarea inovațiilor în sectorul energetic, care deschide calea pentru utilizarea tehnologiilor inovatoare prin intermediul “sand-boxurilor”. Un alt succes major este stabilirea comunităților de energie regenerabilă, cu primele proiecte pilot în curs de implementare. Legislația recent aprobată include Regulamentul privind performanța energetică a clădirilor și Regulamentul privind certificarea evaluatorilor energetici și a sistemelor de ventilație și climatizare.
Ministrul s-a referit și la proiectele în curs de derulare, care includ Programul STEEM, care vizează reabilitarea energetică a 46 de clădiri educaționale și instalarea a 250 de puncte termice individuale (PTI). Un alt proiect strategic este prima licitație pentru construcția centralelor eoliene și fotovoltaice din Moldova, cu o capacitate de 165 MW, care va contribui la creșterea ponderii energiei verzi.
În cadrul discuțiilor, ministrul Victor Parlicov a subliniat și prioritățile viitoare ale ministerului Energiei, care includ finalizarea și aprobarea Planului Național de Energie și Climă, care va ghida tranziția energetică a țării către o economie sustenabilă și cu emisii reduse de carbon. În plus, ministerul va prioritiza creșterea capacităților de stocare a gazelor naturale, prin implementarea reglementărilor aprobate și crearea de stocuri strategice, asigurând astfel securitatea aprovizionării pe timp de iarnă. De asemenea, pe lista priorităților se numără modernizarea și extinderea rețelelor de transport al energiei electrice prin dezvoltarea interconexiunilor transfrontaliere cu România și Ucraina, inclusiv linia de interconectare 400 kV Bălți-Suceava și modernizarea stației de 330 kV de la Bălți.
Victor Parlicov a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de donatori și și-a reafirmat angajamentul de a continua reformele necesare pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și sustenabilitate.