[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul teatru de satiră din Republică marchează astăzi 30 de ani de la fondare
16 Octombrie

Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, sărbătorește astăzi 30 de ani de la fondarea instituției, informează CURENTUL. 

Directorul instituției, Alexandru Grecu a declarat pentru MOLDPRES că în cinstea acestui eveniment, va fi inaugurată „Aleea celebrităților Satiricus”. În fața sediului teatrului vor fi aplicate în pavaj STELE ale neuitaților maeștri ai scenei Mihai Curagău, Artist al Poporului, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, Ion Popescu, Maestru în Artă, Vasile Tăbârță, Artist Emerit și Victor Tanmoșan, Maestru în Artă.

„Astfel, Teatrul Național ”Satiricus” își încununează periplul artistic de trei decenii cu realizări demne de principiile și scopurile pe care și le-a propus, de a fi un teatru de valoare, dar și un teatru de rezistență în fața tuturor intemperiilor: sociale, economice, politice etc.”, a menționat Alexandru Grecu.

În cadrul evenimentului va fi lansat filmul documentar „Trei decenii cu Satiricus”. Potrivit sursei citate, teatrul a fost numit „Satiricus”, deoarece inițial el a fost conceput și constituit ca teatru de satiră – primul de acest fel în țară. Pe parcurs el și-a extins profilul, axându-se nu doar pe satire, comedii, vodeviluri, spectacole de revistă și de divertisment, dar și pe drame, musicaluri de la care spectatorii ieșeau cu ochii în lacrimi.

Alexandru Grecu a mai specificat că timp de trei decenii, teatrul și-a păstrat sută la sută trupa constituită inițial, pe care și-a extins-o și completat-o de-a lungul anilor. Menționăm, că pe 16 octombrie 1990, a fost emisă Dispoziția Guvernului Republicii Moldova nr. 295-d, prin care se inaugura Teatrul Municipal ”Satiricus” în baza trupei de comedie ”Satiricus” a Filarmonicii de Stat.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților