[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul proiect Twinning în domeniul anticorupție: „Oferă posibilitate partenerilor moldoveni de a coopera cu partenerii țărilor membri ale UE”
7 Decembrie

Primul proiect Twinning privind suportul în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie a fost lansat, astăzi, la Chișinău, transmite CURENTUL.

Beneficiari ai proiectului sunt CNA, Procuratura Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliţie și Serviciului Vamal.

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a menționat că acest proiect este angajamentul care există și relațiile continue politice care sunt între UE și R. Moldova.

„Proiectul Twinning oferă posibilitate partenerilor moldoveni de a coopera cu partenerii țărilor membri ale UE. România, Lituania și Finlanda au adus cele mai bune capacități din partea lor pentru a ajunge la îndeplinirea priorităților noastre. R. Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care are Acord de Asociere și un cadru unic de susținere și cadrul anual de acțiuni pentru 2017 deja agreat. În acord este indicat un prim angajament politic de importanță fiind lupta împotriva corupției și spălării banilor. Oamenii întreabă care sunt rezultatele în baza acestor reguli și noi trebuie să ne concentrăm pe acest aspect. Lista beneficiarilor este lungă și nu poate să aibă impact pe termen lung doar o singură instituție”, a spus Ambasadorul UE.

Ambasadorul Lituaniei în R. Moldova, Rimanmtas Aslatakas, a spus că în cadrul proiectului au fost implicați și experți din Lituania și și-a exprimat speranța că acest proiect va fi susținut de societatea civilă, cetățeni și mass-media.

La rândul său, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că România este bucuroasă că poate ajuta la ajustarea cadrului anticorupție din propria experiență și va rămâne un susținător în continuare a parcursului european l al Moldovei.

Proiectul este implementat de un consorţiu format din instituţii specializate din 3 state-membre ale Uniunii Europene: Republica Lituania (partener superior), România (partener junior) și Finlanda (partener junior). Acesta are un buget de aproximativ un milion de euro pentru toate autoritățile beneficiare și va dura 24 de luni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților