Compania AGRO COMPACT SRL (АГРО КОМПАКТ SRL) din orașul Grigoriopol, regiunea transnistreană, este prima companie agricolă de pe malul stâng al Nistrului care va fi certificată GLOBALG.A.P. ce confirmă respectarea cerințelor de siguranță a alimentului în procesul de producere a fructelor. Compania deja a trecut cu succes auditul și este în așteptarea obținerii certificatului, transmite CURENTUL.
Standardele GLOBALG.A.P. au fost implementate cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).
Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE. GLOBALG.A.P. cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea produselor de uz fitosanitar folosite, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
Compania AGRO COMPACT prelucrează mai bine de 6 mii de hectare pe care produce preponderent cereale. De asemenea compania dispune de circa 138 de hectare de livadă super-intensivă de mere, caise, prune și cireșe, care au început să fie plantate din 2017. Compania dispune de un spectru larg de soiuri de fructe, solicitate de consumatorii de pe diferite piețe.
Ștefan Plățînda, conducătorul AGRO COMPACT, povestește că deși livada este tânără, iar în acest an plantația de măr, la doar trei ani de la plantare, a produs fructe cu aspect comercial. Merele recoltate în acest an sunt comercializate pe piața locală și cea de export. În anii următori însă vom avea recolte considerabile de fructe și ne dorim să vindem în toată lumea. `Ne propunem să vindem pe piața din CSI, piața Europeană și chiar să exportăm în Dubai”, afirmă Ștefan Plăcintă.
Managerul AGRO COMPACT explică că a investit enorm în livezile super-intensive pentru a produce fructe de calitate înaltă, iar implementarea standardelor GLOBALG.A.P. confirmă respectarea bunelor practici agricole. Potrivit reprezentantului companiei, respectarea cerințelor GLOBALG.A.P. este o necesitate pentru o companie care își propune să producă fructe calitative și să le comercializeze pe cele mai exigente piețe. Asistența proiectului USAID/APM a simplificat eforturile de conformare a companiei AGRO COMPACT la aceste prevederile standardelor GLOBALG.A.P., a menționat Ștefan Plățînda.
În Republica Moldova standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 50 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.
Cristina Pendea