[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul parteneriat între Ministerul Finanțelor, asociații de business și companii IT
30 Noiembrie

Ministerul Finanţelor (MF) a semnat astăz un Memorandum cu mai multe ONG-uri, asociaţii de business şi companii IT, în vederea dezvoltării şi introducerii sistemului de achiziţii publice electronice, informează CURENTUL.

Acesta este primul astfel de parteneriat în Republica Moldova, iar programul-pilot care dă continuitate proiectului va fi lansat la 1 ianuarie 2017. E-achiziţii dispune de susţinerea tehnică a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că este vorba despre un memorandum prin care va fi lansat un proiect-pilot pentru implementarea sistemului de achiziții electronice.

„Un sistem care vine să ne asigure un grad mai mare de transparență și eficiență a achizițiilor publice în RM. De altfel, cooperarea noastră, a MF cu toate entitățile – parte a acestui memorandum, vor fi axate anume pe acest obiectiv. Prin acest memorandum, colaborarea aduce un exercițiu comun de gîndire al actualului sistem de achiziții electronice. Vrem să implementăm acest proiect-pilot, care reprezintă o abordare nouă în dezvoltarea sistemului de achiziții publice electronice bazată pe experiența țărilor din regiune: Ucraina și Georgia”, a explicat ministrul.

Totodată, Octavian Armașu a menționat că, prin acest document, MF și Agenția Achizițiilor Publice devin parteneri ai sectorului privat și ai societății civile pentru dezvoltarea noului sistem. „Dorim să includem societatea civilă chiar la etapa de elaborare a sistemului, astfel ca principiile de transparență să fie incorporate chiar în design-ul sistemului, iar aceasta să se bucure de o încredere mai mare din partea cetățenilor”, a mai spus el.

La rîndul său, directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a afirmat că obținerea unui sistem eficient și credibil de achiziții publice reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale procesului de dezvoltare al RM.

„Intensificarea eforturilor dinte implementarea unui sistem de achiziții publice electronice va spori transparența procesului de achiziționare a bunurilor, lucrărilor și serviciilor, ceea ce va avea ca și efect creșterea încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri în acest sistem. Noua lege prevede un cadrul de reglementare satisfăcător și incorporează principiile fundamentale ale UE, care reglementează atribuirea contractelor de achiziții publice”, a conchis Malai.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților