[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul INTERVIU al Pretorului sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc: Ce a reușit să facă și ce planuri are
20 Iunie

În sectorul Buiucani al Capitalei, în ultima lună, a fost combătut comerțul stradal ambulant, au fost demontate garajele din curțile blocurilor de locuit și au fost puse bazele pentru noi proiecte. Despre realizările, problemele și proiectele sectorului Buiucani ne-a vorbit pretorul sectorului, Vadim Brînzaniuc, într-un interviu pentru CURENTUL.

CURENTUL: Recent ați fost numit în funcția de pretor al sectorului Buiucani. Care au fost primele acțiuni pe care le-ați întreprins?

Vadim Brînzaniuc: Până a fi numit în funcția de pretor, în luna mai a anului curent, am activat în calitate de vice-pretor al sectorului Buiucani mai bine de 6 luni. Aveam începute mai multe proiecte pe care le-am continuat. Este vorba de combaterea comerțului stradal ambulant, de schimbarea modului de intervenție a serviciilor la salubrizarea teritoriului, de demontare a garajelor din curțile blocurilor de locuit și amenajarea acestor zone. Am încercat să-i motivez pe colegii mei din cadrul Preturii Buiucani să acționeze cu mult mai multă determinare. Și vreau să vă spun că în mare măsură am reușit. Un singur exemplu: Dacă la începutul lunii mai eram în întârziere cu graficul de lucrări, în decurs de o lună am reușit deja să organizăm licitația publică și să semnăm contractul pentru executarea lucrărilor de reconstrucție a Parcului „Alunelul”, iar zilele următoare demarăm lucrările propriu-zise pentru realizarea proiectului. În acest an sectorul Buiucani va aniversa 55 de ani de la înființare, iar Parcul „Alunelul” este un simbol al sectorului.

C: Care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă locuitorii acestui sector?

V.B.: Problemele cu care se confruntă locuitorii sectorului Buiucani nu diferă de problemele celorlalte sectoare. În același timp, la Buiucani avem o infrastructură foarte veche, avem câteva zone problematice ce țin de comerțul stradal și, până nu demult, am avut un număr foarte mare de unități de comerț ambulant. Avem câteva cartiere noi, construite în ultimii 15 ani, dar unde avem o lipsă acută de locuri de parcare.

C: Ce ați reușit să realizați de când ați fost numit pretor al sectorului Buiucani?

V.B.: Nu pot spune că sunt doar reușitele mele. Sunt ale echipei noastre de la Pretura sectorului Buiucani. O echipă care a suferit anumite schimbări, iar la ziua de azi este una foarte activă. Până la ziua de astăzi, din 3 zone unde aveam comerț stradal ambulant, a mai rămas doar una singură pe străzile adiacente pieței din str. Ion Creangă, dar și aici în curând problema va fi soluționată.

Deja de 3 zile am început lucrările de reparație a trotuarelor din str. Doina și Ion Aldea Teodorovici, locul unde avem comercianți stradali și ei vor dispărea. Vom amenaja întreaga zonă și problema va fi soluționată.

Am reușit să eliberăm trotuarele din str. Alba Iulia, din preajma pieței „Delfin”, dar și din str. Calea Ieșilor.

De asemenea, unul din cele mai frumoase proiecte pe care le-am realizat în ultima lună ține de reparația străzii Mușatinilor și amenajarea unui scuar, la intersecție cu strada Alba Iulia. Mai bine de 13 ani zona era blocată cu un gard capital, edificat neautorizat de către un agent economic. Am demontat gardul, am reparat trotuarul, iar acum întreaga zonă s-a schimbat la față. Mai avem elaborate schemele de amenajare a încă câtorva scuare din sector. Lucrările le vom demara în perioada imediat următoare.

C: Ce planuri aveți pentru sectorul Buiucani până la finele acestui an?

V.B.: În primul rând, îmi doresc să finalizăm lucrările de reconstrucție a Parcului „Alunelul”. Concomitent, avem deja elaborată documentația de proiect pentru amenajarea zonei adiacente râulețului Durlești. O zonă care după fiecare ploaie era inundată, inclusiv blocurile de locuit din preajmă. Avem discuții foarte avansate pentru a atrage surse de finanțare din parte unor donatori, pentru a reuși să executăm pe parcursul anului curent lucrările de amenajare. Îmi doresc să reușesc să schimbăm modul de intervenție la lucrările de salubrizare în teritoriu, astfel ca sectorul Buiucani să devină cel mai curat și frumos din orașul Chișinău. La sigur vom avea și alte proiecte, care vor schimba imaginea sectorului Buiucani.

C.: Vă mulțumim!

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților