[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul incubator de afaceri agroalimentare, creat în Republica Moldova
1 Noiembrie

Primul incubator de afaceri agroalimentare – Katalyst Kitchens, destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor, a fost lansat în ţara noastră. Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Village cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat în ţara noastră de CNFA Moldova, transmite CURENTUL.

Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, în special, în America de Nord şi Europa. În ţara noastră, Katalyst Kitchens a fost creat în cadrul unei gospodării agricole ecologice din satul Râşcova, raionul Criuleni, situat la 40 km de capitală, unde sunt cultivate legume şi salate ecologice.

La începutul anului 2020, Katalyst Kitchens a beneficiat de asistenţa voluntarei programului „Farmer-to-Farmer” Marilyn Phillips, specializată în management strategic. În ianuarie 2021, Jillann Richardson-Rohrscheib a oferit suport pe bază de voluntariat în elaborarea planului de afaceri, precum și a modelului de membru al incubatorului alimentar. Concomitent, un alt voluntar al programului, Eben Altmann, s-a concentrat pe proiectarea bucătăriei.

Incubatorul reprezintă un spaţiu multifuncţional inovator, înfiinţat în urma reproiectării şi reconstrucţiei unei foste instalații de uscare a tutunului și a unei ferme de porci. El dispune de o bucătărie comună certificată, o unitate de producere a alimentelor, precum şi o sală de conferinţe, care găzduieşte evenimente ce promovează antreprenoriatul local şi oferă educaţie în sectorul agroalimentar.

Katalyst Kitchens oferă spațiu de producere, servicii de contabilitate, proiectare, resurse umane, împachetare, creare şi testare a unor noi produse. Totodată, incubatorul oferă consultanță în optimizarea procesului de producere, planificarea financiară, procedurile de export, siguranța alimentară.

Noul incubator conlucrează deja cu peste 100 de mici producători de alimente, iar echipa Katalyst Kitchens dispune de zeci de ani de experiență în valorificarea potențialului și în catalizarea inițiativelor.

Printre organizaţiile care au mai acordat asistenţă la crearea Katalyst Kitchens se numără Ambasada SUA în Moldova, SlovakAid, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, proiectul Optim-Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova.

Programul „Farmer-to-Farmer” oferă suport fermierilor şi profesioniştilor din businessul agricol din ţările în curs de dezvoltare în îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a securităţii alimentare. Farmer-to-Farmer trimite voluntari din SUA cu sarcini tehnice pentru a oferi instruire practică comunităților, cooperativelor, întreprinderilor agricole și instituțiilor de învățământ.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților