De astăzi, specialiștii și interpreții limbajului mimico-gestual, studenții, medicii și asistenții sociali, dar și toți acei care au dorința de a studia limba persoanelor neauzitoare o pot face datorită Dicționarului limbajului mimico-gestual din Republica Moldova, lansat astăzi, 30 martie curent, transmite CURENTUL.
Dicționarul cuprinde peste 2 mii de semne prezentate în forma cea mai practică și eficientă, fiind structurate pe domenii și ordonate alfabetic, iar descrierile executării gesturilor sunt în limbile română, rusă și engleză. Semnele sunt completate cu imagini fotografice care îl fac accesibil unui cerc extins de beneficiari și un sprijin important pentru specialiștii din domeniu.
„Dicționarul limbajului mimico-gestual este așteptat de sute de persoane cu dizabilități de auz, cât și de familiile acestora, este un pas important pentru Republica Moldova în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Este un eveniment remarcabil în contextul marcării astăzi a 5 ani de la aprobarea Legii 60 cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, a declarat vice-ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi.
Dicționarul a fost realizat de Asociația Surzilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET, cu suportul financiar al Agenției Elevețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului „Promovarea conceptului de translare în limbajul semnelor – o cale spre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”.
Cristina Parfeni