Cazul unei femei din Moldova, care a fost supusă violenței, a fost examinat de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva femeilor, transmite CURENTUL.
Potrivit avocaților Promo-Lex, cazul femeii a fost tărăgănat de către instituțiile responsabile din țară, iar la ONU femeia a obținut câștig de cauză și Guvernul R. Moldova urmează să-i achite prejudiciul.
„Din partea R. Moldova la ONU sunt înregistrate 3 cazuri de violență împotriva femeilor. Comitetul înaintează statului recomandări și propuneri pe care statul trebuie să le îndeplinească. Cazul examinat de ONU a fost a unei cetățene a R. Moldova, născută în 1959 și care a fost supusă maltratărilor timp de 10 ani. Comitetul a subliniat mai multe probleme ce țin de justiție, cum sunt examinate plângerile, cadrul normativ în domeniul combaterii violenței în familie. Decizia din 2 martie a fost ca Guvernul să excludă orice tip de discriminare față de victimă și să plătească despăgubirile care ajung și la 2 500 – 5 000 de euro”, a spus Alexandru Postică.
Totodată, Lilia Potîng a spus că Parlamentul R. Moldova a adoptat, unanim, modificarea a 11 acte normative în domeniul combaterii violenței în familie. Unele au intrat în vigoare la 16 martie 2017. „În actele normative sunt expuse câteva modificări privind activitatea poliției asupra acestor cazuri – să scoată agresorul din casă imediat și să-l plaseze 10 zile în arest, au fost modificate actele de persecuție, multe dintre ele sunt prevăzute în Codul penal”, a spus Potîng.
Vadim Vieru a relatat că femeia a depus ani de zile plângeri, care nu au mai dus la inițierea unei cauze penale. „Instituțiile responsabile de astfel de cereri nu au fost profesioniste. Persoana a cerut protecție, iar instanța de judecată a refuzat cererea depusă. Femeia a depus nenumărate plângeri, dar poliția nu acționa. Mai mult, victima era sancționată pentru că depunea atâtea plângeri. Chiar a fost amenințată de polițist că dacă va mai depune vreo plângere și acestuia i se va micșora salariul, va avea de suferit. Această cerere trebuia examinată în cel mai scurt timp, dar autoritățile au lungit termenul până la jumătate de an. Procurorul colecta probe în susținerea nevinovăției agresorului, chiar dacă victima a prezentat și probe și martori. Se emiteau ordonanțe de refuz și eram nevoiți să contestăm fiecare decizie. De 3 ori Curtea de Apel Chișinău a refuzat inițierea unei ordonanțe.
Nu putem vorbi de eficiență atunci când 4 ani de zile organul de urmărire penală simulează o cauză de violență în familie. În decizia finală femeia era obligată să meargă la o instituție psihologică și să fie internată acolo timp de un cu un ulterior test psihologic. Cazul a durat mai mult de 4-5 ani. Femeia este în continuare agresată de fostul soț”, a declarat Vieru.
Comitetul ONU urmează să inițieze un raport asupra acestui caz, iar autoritățile să se conformeze și să îndeplinească cerințele.
Cristina Parfeni