[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primii turiști din Moldova vor vizita Cernobîl-ul în 2020: „Este cea mai solicitată călătorie pentru prima jumătate a anului viitor!”. Cât costă?
6 Noiembrie

Din martie 2020 moldovenii vor întreprinde primele vizite în orașul Cernobîl care a devenit fantomă după producerea celei mai mari catastrofe nucleare în anul 1986. Excursia este organizată în premieră de către un tur-operator din Republica Moldova și face parte din oferta turistică a agenției Panda Tur, transmite CURENTUL.

Contactată de reporterul nostru, operatorul agenției Panda Tur, Carolina Paciu, a spus că la moment oferta turistică „Cernobyl Tur din Chișinău” este cea mai solicitată pentru prima jumătate a anului 2020.

„Excursia la Cernobîl se va desfășura conform unui program bine stabilit, iar pe durata vizitei fiecare turist va primi contoare de radiaţii pentru a fi la curent cu indicele de radiație din zonă. În prima zi participanții la excursie vor porni din Chișinău la ora 19:00, iar a doua zi la ora 8:00 vor fi deja în Kiev de unde vor merge spre Cernobîl pentru a face turul orașului până la ora 20:00. A treia zi aceștia vor merge în excursie în Kiev însoțiți de un ghid local, iar în a patra zi turiștii de vor întoarce la Chișinău”, a spus Carolina Paciu.

În timpul excursiei în orașul Cernobîl turiștii vor vizita: Stela cu inscripția „Regiunea Chernobyl”,Punctul de control „Dytyatky”, zona de 30 km, Satele Zalesie și Copaci, vizitarea satelor și a clădirilor pustii, Punctul de control „Lelev”, zona de 10 km, Pădurea Roșcată, Stela cu inscripția orașului Pripeati, Centrala Nucleară Cernobîl, monumentul de lângă clădirea administrativă, Sarcofagul – puntea de observație; plimbare în jurul Centralei Nucleare Cernobîl, hrănirea somonilor (în dependență de sezon), Obiectul secret Chernobyl 2, antenele gigantice DUGA-1, orășelul secret Chernobyl 2, care asigurau lucru antenelor și urmărirea în depărtare lansării rachetelor balistice, Prânz la cantina din Chernobyl, Orașul Chernobyl, excursie pietonală, vizitarea orașului și expoziției cu tehnica și roboții care au participat la lichidarea consecințelor avariei.

„Obiectivul cheie al aceste excursii va fi orașul Pripeati care a fost părăsit de localnici de mai bine de 33 ani. Pentru siguranța participanților la excursie edificiile și clădirile vor fi vizitate și analizate doar la exterior. În acest oraș turiștii vor vizita: roata dracului, grădinița, școala, bazinul orășenesc, stadionul, cinematograful „Prometeu”, digul înfundat, clădirea „Miliției”, Comitetul Executiv a orașului – centrul de unde s-a monitorizat și luat măsuri în urma avariei, Hotelul „Polisea”, unde a fost instituit punctul de control asupra operațiunilor helicopterelor deasupra ruinelor reactorului nr. 4, spitalul care a primit pacienții în urma avariei și a lichidării consecințelor acesteia”, a spus operatorul.

Primul grup de turiști va pleca spre această destinație în luna martie 2020. Pentru oferta turistică „Cernobyl Tur din Chișinău” aceștia vor achita între 139 și 149 € per persoană în dependență de rândul pentru care vor opta în autocar. Prețul include: transport tur-retur, toate excursiile indicate în program, ghid licențiat local, prânz la cantina din Chernobyl, asigurare medicală, cazare o noapte în Hostel (4 persoane).

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților