[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primele sate ale raionului Orhei au intrat în „Uniunea Orheiul Nou”. Sunt demarate primele proiecte de infrastructură
7 Decembrie

Proiectul „Uniunea Orheiul Nou” iniţiat de Primarul Ilan Şor, care este şi Preşedintele acestei uniuni, dă roade. Primele patru sate au aderat la proiect, transmite CURENTUL.

În cadrul unei şedinţe de lucru, reprezentanţii grupurilor de iniţiativă din satele Pohorniceni, Budăi, Brăneşti şi Furceni au semnat procesul-verbal de aderare. Aceştia au prezentat protocoalele și listele semnate de locuitorii satelor, cu o cerere de includere a acestor localități în proiect. În cadrul ședinței, de asemenea, au participat și primarul de Orhei, Ilan Șor, și reprezentanții echipei sale responsabile de dezvoltarea proiectului.

Ilan Șor a mulțumit reprezentanților satelor pentru activitate, pentru munca întreprinsă cu privire la colectarea semnăturilor, exprimându-şi încrederea că, în viitorul cel mai apropiat, lista localităților doritoare să adere la uniune se va extinde.

„Proiectul nostru este conceput pentru a acorda sprijin în dezvoltarea localităţilor din raionul Orhei. În cadrul Uniunii, echipa noastră, împreună cu activele locale, satele, vor implementa cele mai stringente proiecte sociale și de infrastructură, asemănătoare cu cele pe care le dezvoltăm în orașul Orhei. Sper că experiența noastră și energia noastră ne vor permite în viitorul apropiat să transformăm întregul raion în cea mai bună regiune a țării”, a declarat Ilan Șor celor adunați.

În cadrul ședinței au fost discutate și detaliile proiectelor de infrastructură selectate pentru implementare. În special, reprezentantul echipei, Pavel Verejan, a declarat că, alături de reprezentanții grupurilor de inițiativă și primarii din aceste sate, au fost selectate proiectele care urmează a fi implementate, fiind pregătită documentația tehnică necesară și alte acte necesare demarării acestora. Ca urmare, în satele Pohorniceni și Budăi s-a decis implementarea unui proiect de iluminare a străzilor rurale cu un nou sistem de iluminat, iar în satele Brănești și Furceni vor fi construite locuri de joacă moderne pentru copiii din localități.

Potrivit informațiilor furnizate de Pavel Verejan, pentru iluminarea a două localități menționate se presupune utilizarea a 7 km de cabluri și câteva sute de dispozitive moderne de iluminat – elemente LED, care economisesc semnificativ energia. În alte două sate, la cererea activului local, vor fi amenajate terenuri de joacă moderne pentru copii, ce vor include 10-13 elemente tehnice. Costul total al primelor proiecte este estimat la peste 1 milion de lei.

Potrivit reprezentanților grupurilor de inițiativă a satelor participante la ședință, rezultatele concrete ce vor fi obținute ca urmare a implementării acestor proiecte de infrastructură vor aduce beneficii atât sătenilor, cât și întregului proiect „Uniunea Orheiul Nou”. Potrivit opiniei generale a celor adunați, locuitorii din satele din raionul Orhei merită aceleași condiții de trai ca și în oraș și au nevoie, de asemenea, de schimbări concrete spre bine, reforme implementate în ultimii doi ani în municipiul Orhei.

Proiectul „Uniunea Orheiul Nou”  a fost lansat de președintele partidului „ȘOR”, primarul orașului Orhei, Ilan Șor la sfârşitul lunii octombrie curent. Proiectul „Uniunea Orheiul Nou” reprezintă o asociaţie informală a locuitorilor din localitățile raionului Orhei cu scopul de a oferi asistență reciprocă și implementarea proiectelor comune de infrastructură, sociale și economice menite să îmbunătățească viața persoanelor din localități, în special cele rurale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților