[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primele căpșune moldovenești, deja disponibile online. Cât costă kilogramul
17 Aprilie

În ajunul sărbătorilor pascale, producătorii de căpșuni din țara noastră au început să culeagă prima roadă din acest an. În acestă săptămână vor apărea în vânzare primele căpșuni autohtone, care vor putea fi cumpărate direct de la producători prin întermediul reţelelor de socializare, la piaţa angro şi în locurile autorizate din capitală pentru comercianţii ambulanţi.

Contactată de reporterul nostru, producătoarea de căpşuni din satul Sadova, raionul Călăraşi, Elena Terciuc, a spus că, deşi suntem abia la mijlocul lunii aprilie, în aceste zile a început recoltarea primelor căpşuni din acest sezon şi îşi vor bucura cumpărătorii de căpşuni cu fructe proaspete, dulci şi aromate.

„Producem şi comercializăm căpşuni de soilul Marmelad deja de zece ani. Până acum vindeam căpşunile noastre la piaţa angro, iar în acest an, din cauza situaţiei create de pandemia Covid-19, este un pic mai dificil pentru producătorii din acest domeniu. Avem mulţi consumatori care cunosc deja activitatea noastră şi sunt nerăbdători să începem vânzările. Am început în aceste zile recoltarea primei roade de căpşuni din acest an în cantităţi mai mici, iar pentru început preţul variază între 90 şi 120 de lei. Planificăm să vindem căpşunile de aici din Sadova, ne vom conforma regulilor şi vom face şi livrări persoanelor care nu au posibilitate să iasă din casă ca să cumpere fructele noastre, îndeosebi pentru bătrâni sau mame cu copii. De asemenea sperăm să obţinem autorizaţie pentru a vinde căpăşuni în unul din sectoarele din capitală”, a spus Elena Terciuc.

Viorel Gavriluţa, care creşte căpşuni în sere, dar şi în câmp deschis în localitatea Copanca, din Căuşeni, a spus că speră că va trece cu bine peste dificultăţile cu care se confruntă producătorii de căpşuni din republică fiindcă consumatorii sunt interesaţi de produsul autohton.

„Am avut deja primul cules pentru probă, iar mâine avem deja culesul pentru vânzare. Oamenii sunt interesaţi de căpşunile autohtone şi acesta este un lucru foarte bun, consider eu. La moment, facem vânzări online, comenzile au început deja să apară şi neapărat vom face şi livrări. De asemenea, vom vinde fructele noastre clienţilor noştri fideli care le vor comercializa la gheretele care activează la moment în Chişinău. Când volumul recoltei va creşte vom livra căpşuni unei reţele de supermarketuri din Chişinău cu care colaborăm deja de patru ani”, a spus Viorel Gavriluţa.

Un alt crescător de căpşuni Marmelad şi Clery din Slobozia-Duşca, raionul Criuleni, a spus pentru CURENTUL că planifica să înceapă recoltarea primelor căpşuni la sfârşutul acestei săptămâni, dar din cauza răcirii vremii va mai amâna culesul cu o săptămână.

„Criza provocată de pandemia Coronavirus ne-a prins tocmai în perioada culesului şi a primelor vânzări. Deocamdată nu pot să vin cu anumite prognoze, pentru că nu ştim cum o să fie în următoarele două săptămâni, deoarece situaţia se schimbă în fiecare zi. Planificam să începem recoltarea primelor căpşuni din acest an la sfârşitul acestei săptămâni, dar vom amâna cu o săptămână din cauza că în acestă noapte au fost înregistrate temperaturi mai scăzute, iar în următoarele zile, ziua va fi foarte cald, iar noaptea rece şi în sere se va crea o diferenţă de 30 de grade”, a spus Dorian Dolghii.

Producătorii sunt optimişti şi spreră să-şi realizele cu succes roda de căpşuni din acest an în pofida greutăţilor care apar în calea lor.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților