Din 23 septembrie, 2018 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice, document ce stabilește măsuri de prevenire sau reducere a efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc împreună cu Excelența Sa, Dušan Dacho, Ambasador al Republicii Slovace în Republica Moldova au vorbit despre obligațiile agenților economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice, despre primele 5 puncte de colectare a unor asemenea deșeuri, inclusiv despre obiectivul de minimizare a acestor deșeuri abandonate la gunoiștile municipale, precum și despre cooperarea populației pentru a spori gradul de conștientizare.
„Avem cadrul legislativ aprobat conform directivelor Uniunii Europene, Legea privind deșeurile. Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice, aprobat prin Hotărâre de Guvern, pune în aplicare prevederile legii și are drept obiectiv reducerea impactului negativ al acestor deșeuri nocive asupra mediului. Prin aprobarea Regulamentului, Guvernul a aprobat mecanismul de aplicare a principiului de responsabilitate extinsă a producătorului. Astfel, agenții economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice vor crea puncte de colectare pentru a prelua gratuit aparatele electrice uzate, la achiziționarea sau furnizarea unui echipament nou, cumpărătorul poate solicita aceasta după principiul ”unul la unul”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul conferinței.
În același context, ministrul a precizat că pentru echipamentele de mici dimensiuni (fier de călcat, uscător de par, etc.), distribuitorii au obligația să creeze puncte de colectare fără a solicita clienților să achiziționeze alt echipament. De asemenea, producătorii și importatorii urmează să creeze stimulente pentru populație pentru a spori conștientizarea cetățenilor.
„Mulțumim Agenției Slovaciei pentru Dezvoltare și Cooperare, care ne-a ajutat să organizăm săptămâna responsabilității producătorului prin elaborarea unui spot video pentru sporirea conștientizării consumatorilor privind drepturile sale în predarea deșeurilor electronice către producători, cât și distribuirea containerelor”, a precizat ministrul Nicolae Ciubuc.
La rândul său, Excelența Sa, Dušan Dacho, și-a exprimat disponibilitatea de a continua colaborarea cu țara noastră pe proiecte de mediu și a menționat că: „Vom susține în continuare Republica Moldova în domeniul protecției mediului, ne propunem să realizăm în comun proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație, proiecte de schimb de experiență privind integrarea în Uniunea Europeană și proiecte de asistență tehnică. Acțiunile de astăzi sunt un exemplu de susținere în armonizarea și implementarea legislației privind deșeurile”.
Menționăm, primele puncte de colectare vor fi puse la dispoziția consumatorilor în mun. Chisinau și mun. Bălți.
În cadrul conferinței a fost prezentat spotul video privind drepturile cetățenilor în predarea deșeurilor electronice către producători, agenților economici le-au fost înmânate tomberoanele, iar înainte de apariția în fața presei, oficialii au discutat despre colaborarea bilaterală în continuare și inițierea altor proiecte comune în domeniul mediului.
Elaborarea spotului video și achiziționarea tomberoanele a fost posibilă grație proiectului ”Dezvoltarea capacităților în implementarea responsabilității extinse a producătorului, pentru a iniția implementarea acestui nou principiu de gestionare a deșeurilor”, susținut financiar de Guvernul Slovaciei.
Cristina Pendea