[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarul satului Cornova, Ștefan Roșca, a făcut schimb de experiență într-un oraș din Germania
19 Septembrie

Primarul satului Cornova, Ștefan Roșca, a luat parte la o întâlnire de schimb de experiență în Bad Homburg, unul dintre cele mai verzi și frumoase orașe din Germania. Evenimentul a avut ca scop identificarea de bune practici în dezvoltarea economică, precum și dezvoltarea de proiecte în parteneriat în domeniul antreprenoriatului, mobilității și culturii, informează CURENTUL.

La întâlnire au participat, alături de primar, o serie de personalități importante, printre care se numără Primarul orașului Bad Homburg și Vicepreședinte al CDU, Alexander Hetjes, Consilierul economic al Consulatului General din Frankfurt am Main, Alexandru Vlasenco, și băștinașul satului Cornova, Igor Popa.

Primarul Roșca a adus în discuție istoria comunității germane din satul Cornova, o comunitate cu rădăcini adânci din familia germano-basarabiană a lui Filimon Klink.

Acești strămoși dețineau moara cu aburi a satului, o pivniță în stil german și singura mașină de treierat care avea grijă de hectare de pământ, toate într-un mod gospodăresc german. Chiar și după plecarea lor în 1940, au rămas în sat o casă de cărămidă roșie în stil occidental și o pivniță masivă arcuită în care se depozitau vinuri. Aceste structuri sunt unice în zona și reprezintă o parte importantă a patrimoniului local.

De menționat că moara lui Klink s-a păstrat până în prezent, iar domnul Vasile Soimaru, economist, lector universitar și scriitor moldovenesc, a avut un rol crucial în identificarea familiilor de descendență germană în satul natal. Acesta este un exemplu al eforturilor depuse pentru a recupera și conserva istoria comunității.

Scopul principal al vizitei în Bad Homburg a fost identificarea de bune practici în dezvoltarea economică și crearea de parteneriate în vederea atragerii investițiilor străine. Orasul Bad Homburg vor der Höhe, situat în landul german Hessen și fondat în anul 782, este o stațiune balneară de renume mondial, cu aproximativ 52.000 de locuitori. Acesta găzduiește numeroase monumente de arhitectură, printre care fosta reședință montană a familiei imperiale germane din secolele XVII-XIX, care funcționează astăzi ca muzeu, înconjurate de un parc splendid.

Schimbul de experiență a contribuit semnificativ la dezvoltarea relațiilor bilaterale între cele două comunități și la identificarea de bune practici în dezvoltarea economică. Primăria Cornova s-a angajat să creeze un flux de informații eficient între investitorii străini și comunitate, oferind date relevante pentru nevoile acestora. În viitor, se dorește consolidarea colaborării dintre sectorul public și cel privat, în scopul stimulării inovației în economie.

Comunitatea din Cornova își dorește să atragă cât mai mulți turiști și investitori pentru a transforma acest loc frumos într-o stațiune balneară atractivă, pe modelul orașului Bad Homburg din Germania.

Această întâlnire a fost posibilă cu sprijinul cetățeanului german Igor Popa, locuitor al orasului Bad Homburg, care s-a născut în satul Cornova și contribuie la dezvoltarea turismului în satul său natal.Urmează ca următoarea întâlnire să aibă loc în Cornova, cu participarea unei delegații de investitori din Germania, continuând astfel schimbul de experiență și consolidând legăturile dintre cele două comunități.

Inapoi la arhiva noutaților