[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarul de Chișinău: În autobuze şi troleibuze sunt prezenţi şi taxatorii, deci, nu mai este gratis. Masca e obligatorie și nu mai mult de 35 de călători
4 Mai

Primarul mun. Chișinău, Ion Ceban a anunțat că, în şedinţa de astăzi a serviciilor municipale, au fost discutate mai multe subiecte, informează CURENTUL.

Iată ce a comunicat primarul capitalei:

„1.Bugetarii au revenit la muncă, începând de astăzi transportul public activează în regim obișnuit. În autobuze şi troleibuze sunt prezenţi şi taxatorii, deci, călătoria nu mai este gratis. În transportul public este obligatoriu de a purta mască. Încărcătura autovehiculului nu trebuie să depășească capacitatea de 35 de călători. Taxatorii și șoferii sunt echipați corespunzător, iar transportul public este dezinfectant după fiecare rotație. Rog cetăţenii să țină cont de aceste recomandări, pentru siguranța tuturor. Dacă vor fi sau nu puse amenzi, vor decide oamenii legii. Mai grav este că în această perioadă ne-am pomenit că în mai multe zone ale oraşului, unde nu există troleibuze și autobuze, oamenii nu au cu se deplasa la serviciu. Asta deoarece propunerea noastră de a achiziționa 100 de autobuze, a fost respinsă de către CMC. Dacă propunerea era acceptată, la începutul lunii iunie puteau fi deja asamblate primele autobuze la Chişinău și urmau să iasă la linie, prioritar în localităţile suburbane. Am rugat responsabilii să depisteze zonele din oraş, unde oamenii au rămas fără transport, să vedem cum putem interveni.
Între timp aşteptăm propunerile consilierilor municipali cu privire la achiziţionarea de autobuze în Chişinău. Oamenii nu trebuie să sufere pentru că aleşii locali fac politică.

2. O altă problemă neglijată ani de zile este inundaţiile din cauza ploilor abundente. Zilele trecute toate echipele de intervenție au ieșit pe teren, pentru a înlătura consecințele precipitaţiilor. S-au curățat gurile de captare și s-a pompat apa de pe străzi. Am solicitat ca responsabilii să vină cu un plan concret de intervenție în orice situație de felul acesta.

3. Rog cetăţenii, dar şi responsabilii din toate direcţiile şi întreprinderile municipale în continuare să fie prudenți. În caz de necesitate, am rugat intervenţie promptă. Mesajul meu este, să nu se economisească pe consumabile și echipamente pentru medici. Centrul de informare – linia verde a DGASS, activează în regim normal, iar persoanele care se confruntă cu situații dificile, cauzate de epidemia COVID-19, pot solicita în continuare asistență la numerele de telefon: 0800 00080, 0800 00090 și 022 27-27-14.

4. Actualmente biblioteca digitală educatieonline.md conține 1 000 de lecții video. Numărul total de lecții filmate a ajuns la 1 817 și urmează ca joi să fie filmate ultimele 50 de cursuri. Toate materialele vor fi încărcate pe platforma digitală. Împreună cu Ministrul Educației Culturii şi Cercetării, ne propunem să reluăm crearea lecțiilor pentru noul an școlar, dar, nu înainte de a îmbunătăți conceptul.

5. Am solicitat ca acțiunile de salubrizare și dezinfectare în oraş continuă să fie efectuate mai intens ca de obicei, pentru că cetăţenii acum merg la plimbări în special în parcurile din capitală şi în curțile blocurilor. Curat trebuie să fie nu doar pe străzile principale, dar şi în curţile blocurilor.

6. Începând din această săptămână, fiecare viceprimar de ramură, va prezenta acțiunile realizate pe parcursul unei săptămâni, dar și cele imediate pentru a vedea la ce etapă suntem cu acele proiecte și concepte pe care ni le-am propus să le implementăm.

În prezent sunt publicate pe site-ul primăriei mai multe concepte spre consultări și discuții publice.

– Forumul Investiţional în municipiul Chişinău anul acesta va fi organizat pe o platformă online, ţinând cont de situaţia nefavorabilă la infecţia cu Covid-19.
– Este pregătită strategia de dezvoltare a protecţiei drepturilor copiilor, care va fi prezentată spre aprobare consiliului municipal. De menţionat că platforma online e-gradinita.md funcţionează în regim normal, urmează să fie ajustată şi platforma e-scoala.md, pentru ca părinţii să reuşească să-şi înscrie copiii în clasa I.
– Se lucrează în continuare şi la capitolul Planului Urbanistic General, Strategia de dezvoltare a municipiului Chişinău, dar şi la coordonarea câtorva Planuri Urbanistice Zonale din capitală. PUG-ul va fi digitalizat.
– Urmează să fie eficientizat proiectul de taxare electronică în transportul public şi crearea benzilor dedicate transportul urban. Totodată, este creat un draft pentru a gestiona eficient traficul rutier în oraş.
– În această săptămână, primăria Chişinău va semna un acord de colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Integritate, cu scopul de a preveni fenomenul corupţiei în rândul angajaţilor primăriei.

7. Am solicitat responsabililor ca până săptămâna viitoare, să creeze o hartă a terenurilor unde creşte ambrozia, acţiunile care sunt întreprinse pentru nimicirea plantei şi sursele financiare necesare în acest scop. Agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă să înlăture ambrozia pe terenurile care le dețin.

8. La Staţia de epurare a apelor reziduale din capitală continuă lucrările de construcţie. Actualmente 60 de angajaţi, inclusiv din România, lucrează pe şantier”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților