[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarul de Chișinău: Educație Online va fi disponibil pentru toți elevii începând cu data de 20 aprilie. Biblioteca va conține aproximativ 4 000 de lecții înregistrate
13 Aprilie

Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban a anunțat că, astăzi a avut o nouă ședință a serviciilor Primăriei Chișinău în regim online, în cadrul căreia au fost abordate subiecte importante despre starea lucrurilor în capitală, informează CURENTUL.

Ion Ceban a oferit detalii despre solicitările și acțiunile de la ședință:

„1. Am cerut ca toți medicii din toate instituțiile medico-sanitare din municipiu să fie testați la Covid-19, după ce numărul total de persoane infectate în rândul cadrelor medicale din Chișinău a ajuns la 15, iar la nivel național este de 416, date oferite la ziua de ieri. Cu privire la tabloul general, din numărul total de persoane infectate, 550 sunt din capitală. Responsabilii monitorizează acum 15852 de persoane.
Sâmbătă, 2 medici urmau să meargă în stânga Nistrului și potrivit cerințelor au trecut testul. Aceștia neavând simptome de boală, au fost confirmați pozitiv cu coronavirus.

Iată de eu cred că toate cadrele medicale, trebuie să fie testate. Astfel, avem o donație de teste la anticorpi de producție americană, de către un laborator privat, care vor testa toți medicii din municipiul Chișinău, începând cu ziua de astăzi. Acest test, zilele trecute a fost inclus în nomenclatorul Agenției Medicamentului. Personalul laboratorului va ieși la fața locului la fiecare instituție medicală și va efectua testarea.

Totodată, mai dispunem de acele 1000 de teste, care le-am procurat și vor fi destinate pentru testarea cadrelor medicale. Noi trebuie să avem foarte mare grijă de medicii noștri, astfel vom reuși să protejăm infectarea.

Cât ține de alimentarea medicilor de la centrul de triere, aceasta a început de vineri.
– Totodată, au fost caz de contaminare la Centrul de găzduire din Chișinău de pe strada Haltei

2. Am solicitat să fie testați toți beneficiarii și personalul care se află la Centru. Iar centrul să fie pus în carantină. Este foarte important să acționăm rapid.

3. Săptămâna viitoare avem Paștele Blajinilor. Știu că sunt lucruri importante și sfinte, tradiție, dar nimic nu este acum mai important decât a nu pune viața cetățenilor în pericol. Iată de ce voi propune și recomanda Comisiei pentru Situație excepțională municipală, să aprobe închiderea cimitirelor pe teritoriul municipiului Chișinău.

4. Transportarea medicilor este în continuare o prioritate. Municipalitatea urmează să analizeze mai multe oferte, care include prețuri mai mici pentru acest serviciu. Dacă până acum plăteam 8 lei per km, zilele precedente am primit oferte cu prețuri sub 6 lei per km. Noi atunci am oferit 500 de mii de lei pentru acest lucru, iată de ce trebuie să economisim banul public și vor fi luate în calcul toate propunerile pentru a fi cât mai eficienți.

5. Așa cum am anunțat în această dimineață, proiectul Educație Online va fi disponibil pentru toți elevii începând cu data de 20 aprilie. Biblioteca va conține aproximativ 4 000 de lecții înregistrate, pentru elevii claselor 1 – 12, la 15 discipline, inclusiv profil real/ profil uman. Lecțiile înregistrate, vor fi în limba română și în limba rusă. La elaborarea conținutului video, participă 150 de profesori, care sunt instruiți și ghidați de mai multe echipe de experți. Cu suportul agenților economici profesorii implicați vor primi tablete pentru a le fi ușurată munca.

6. Cât țin de transportul public, acesta a continuat să circule în orarul stabilit, dimineața și seara. Datorită poliției și carabinierilor, aglomerație în mare parte nu s-a făcut. În unitățile de transport măsurile de protecție continuă să fie aplicate. Cât privește zilele de weekend transportul la fel urmează să fie sistat.

7. Primăria Chișinău împreună cu mai multe rețele de magazine își propune să organizeze o campanie socială de Paște. Astfel că toți doritorii pot lăsa produse alimentare la intrare în magazin, iar aceste produse vor fi distribuite de către asistenții sociali împreună cu voluntarii.

Avem o nouă săptămână în față, când eforturile noastre de informare a cetățenilor de grijă față de locuitori, dar și acțiunile întreprinse de combaterea contaminării cu COVID-19, trebuie să fie sporite”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților