„Numărul refugiaților la Centrul municipal de plasament de la fostul cinematograf Patria Lukoil este de 109 persoane. Numărul pachetelor cu produse alimentare și produse igienice eliberate de primăria Chișinău, pentru refugiații, care necesită ajutor, este de circa 400 pe zi. Oferim în limita stocurilor disponibile la depozit, cu o evidență strictă toate produsele sunt donate de către partenerii noștri. Colaborăm cu toată lumea pentru a putea ajuta” – a declarat primarul capitalei, Ion Ceban, informează CURENTUL.
Tot zilnic – a spus el – la Centrul de refugiaţi de la Patria Lukoil sunt aduse prânzuri calde peste 400 de porții și micul dejun pentru persoanele cazate, cu suportul Asociației „Ajută un Om”. Mulţumim agenţilor economici locali şi partenerilor, ce ne ajută cu produse de primă necesitate pentru refugiaţi, în primul rând produse alimentare, ce sunt cele mai solicitate de către refugiaţi.
️„Despre suportul financiar pentru familiile din Moldova care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina:
A fost anunţat cu mare fast de către Guvern oferirea suportului unic de 3500 lei, doar că deocamdată nu este definitivat mecanismul şi modalitatea de alocare acestor bani. Nu este clar şi nu sunt indicate acţiunile necesare ce ar fi urmate de către APL pentru înregistrarea familiilor eligibile şi validarea criteriilor debirocratizate pentru plata acestor drepturi financiare pentru familiile-gazdă. Guvernarea pur şi simplu redirecţionează oamenii şi le spune acestor familii să se adreseze către primăriile locale, fără a detalia principiile de alocare.
Poate pentru alţi primari sau primării, Guvernul a oferit ceva ajutoare, dar la Primăria Chișinău nu a ajuns nimic. Eu nu cunosc nici măcar o primărie care ar fi primit ceva suport. Şi procedura de creare a tuturor dosarelor pentru oferirea ajutoarelor este foarte dificilă și anevoioasă pentru Primării.
Statul anunță că ar aloca 1 milion de dolari pe zi pentru gestionarea crizei refugiaților.
Solicităm responsabililor să vină cu un raport pe ce se cheltuie acești bani, întrucât sunt date publice. Vrem un raport detaliat, oamenii trebuie să cunoască.
Partenerii Republicii Moldova la fel au anunțat că ne alocă sume impunătoare de bani, în total circa 2,5 miliarde de euro, sub formă de credite, datorii”, a menționat edilul.
Ion Ceban a subliniat că, „noi, societatea, trebuie să cunoaștem unde se duc acești bani. Dacă se duc fix așa cum s-au dus pe celelalte componente, cum s-a negociat gazul, cum s-au negociat alte lucruri, cred că este grav.”
„Vom solicita în scris Guvernului pe cale oficială pentru a face toate datele publice, câți bani au fost oferiți și pe ce sunt cheltuiți”, a conchis el.