[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prima sesiune de lucru a experților privind modul de reglementare a utilizării dronelor – desfășurată
2 Martie

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) va acorda suport Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC) în vederea consolidării capacităților în procesul de implementare a conceptului UE privind modul de reglementare a utilizării dronelor, transmite CURENTUL.

Prima sesiune de lucru între experții AAC și ai EASA privind modul de reglementare a utilizării sistemelor de zbor fără pilot (Drone) a avut loc la 27 februarie 2018, la sediul EASA, în cadrul proiectului finanțat de UE -„Suport şi asistenţă în domeniul aviaţiei civile a ţărilor din Parteneriatul Estic şi Asia Centrală”.

Având în vedere eforturile AAC în vederea dezvoltării cadrului normativ în domeniul sistemelor de zbor fără pilot (Drone), obiectivul general al ședinței de lucru a fost familiarizarea cu conceptul EASA pe această temă și consolidarea capacităților AAC în scopul elaborării unui cadru normativ național ce va asigura un nivel maxim al siguranței și securității la utilizarea Dronelor.

La 6 februarie 2018, EASA a făcut publică propunerea sa de reglementare a Sistemelor de zbor fără pilot (Drone). Proiectul EASA propune o abordare complexă de reglementare, bazată pe riscurile pe care le pot provoca aparatele de zbor fără pilot și ținând cont de performanțele utilizării acestora.

Odată cu adoptarea noului cadru legal la nivelul Uniunii Europene, acesta va fi aplicat în toate statele membre ale UE și va viza toate operațiunile cu drone, indiferent de specificațiile tehnice ale acestora.

Pentru o primă familiarizare cu conceputul european propus puteți accesa aici.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților