32 din 48 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) au aprobat trei documente strategice importante pentru asigurarea dezvoltării regionale la nordul Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
Este vorba de Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Planului Operațional Regional (POR) Nord 2017-2020 și Planul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord și activității operaționale a Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord pentru anul 2017.
ADR Nord a avut anul trecut în gestiune nouă proiecte de dezvoltare regională, în valoare totală de aproximativ 66 de milioane de lei. Șase proiecte au fost finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (52.682.910 de lei), două proiecte – din sursele Guvernului Germaniei (11.094.770 de lei), un proiect – din sursele Guvernului României (2.055.240 de lei).
ADR Nord a aprofundat în 2016 dialogul cu partenerii săi tradiționali din Letonia, România, Polonia, Cehia, inițiind în același timp legături noi de colaborare cu viitori parteneri din Estonia.
ADR Nord și-a exprimat intenția de colaborare cu Regiunea de Planificare Vidzeme din Letonia și a semnat acorduri de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova. De asemenea, ADR Nord a facilitat încheierea acordurilor de colaborare dintre administrații publice locale din Letonia și cele de la nordul Moldovei. În acest sens, au fost facilitate încheierea a trei acorduri de colaborare pentru raionul Soroca, raionul Ocnița și satul Singureni, raionul Râșcani.
În 2016, specialiștii ADR Nord, membrii CRD Nord și autorități publice locale din regiune au efectuat, în total, 14 vizite de studii în România, Letonia, Slovacia, Polonia, Cehia, Germania, Belgia, Luxemburg.
Printre cele mai importante evenimente organizate anul trecut de ADR Nord menționăm Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a, eveniment de anvergură ce a inclus Simpozionul științifico-practic internațional la Bălți „Competitivitatea regională bazată pe cercetare, inovare şi transfer tehnologic”, Forumul economic cu genericul „Promovarea potenţialului economic şi crearea oportunităţilor de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord”, Festivalul Mierii, ediția a III-a, precum și întrunirea moldo-letonă cu genericul „Cooperare moldo-letonă: seminar și misiune economică pentru dezvoltarea antreprenoriatului în regiuni”.
La prima ședință a CRD Nord din acest an s-a mai discutat despre proiectele dezvoltate în baza Programelor regionale sectoriale în domeniile Aprovizionare cu apă și canalizare, Managementul deșeurilor solide și Eficiența energetică a clădirilor publice, elaborate cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Dietrich Hahn, consultant internaţional superior GIZ, s-a referit la un șir de aspecte în privința următorilor pași în acest sens.
Cristina Parfeni