[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prim-ministrul Chicu, după aprobarea modificării Legii bugetului de stat: „Există probabilitatea unei căderi și mai mari a PIB”
17 Aprilie

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, informează CURENTUL.

Potrivit Viceprim-ministrului, ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, necesitatea modificărilor a intervenit ca rezultat al evaluării efectelor economice ale măsurilor impuse în procesul administrării situației epidemiologice.

Astfel, inițial bugetul național a fost format luând în calcul o creștere a PIB-ului în 2020 cu 3,8%, comparativ cu 2019.

„Efectele pandemiei COVID-19 asupra proceselor economice globale, regionale și naționale au determinat necesitatea de a reevalua evoluția indicatorilor economici și de a recalcula bugetul public național luând ca bază o cădere a PIB în 2020 cu 3%, ce presupune o reducere a veniturilor la buget cu 6,338 miliarde lei.

În condițiile noi deficitul bugetar va constitui 15,975 miliarde lei, sau 7,52% din PIB.

Pentru compensarea deficitului bugetar Guvernul va folosi resurse identificate în negocierile cu partenerii RM precum împrumutul de urgență acordat de FMI – 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă – 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 milioane lei din partea Băncii Mondiale. Sunt estimate venituri de 700 milioane lei din privatizarea activelor publice.

Guvernul discută un suport macrofinanciar de 624 milioane de lei din partea Uniunii Europene. La compensarea deficitului bugetar e direcționată tranșa de 208 milioane lei primită de la FMI în cadrul programului încheiat în Martie 2020.

Executivul discută un împrumut de urgență cu Uniunea Europeană.

Proiectul presupune măsuri de susținere a mediului de afaceri, pentru care sunt alocate 300 milioane de lei. Sunt prevăzute resurse pentru a atenua efectele crizei economice, precum alocarea suplimentară a 168 milioane de lei pentru fondul de șomaj și alocarea a 200 milioane de lei pentru fondul de ajutor social.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va primi suplimentar 10 milioane de lei pentru a organiza programe menite să crească posibilitățile de angajare pentru persoanele neangajate.

Cabinetul a negociat un credit de 58,4 milioane USD din partea Băncii Mondiale, 33 milioane USD vor fi direcționați în sectorul sănătate pentru combaterea epidemiei COVID-19, și 24 milioane USD pentru majorarea fondului de șomaj și alte cheltuieli sociale.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi RM un credit de 70 milioane euro, dintre care 30 milioane vor fi direcționate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, iar 40 milioane euro (câte 20 milioane euro în 2020 și 2021) în sectorul de sănătate”, se spune într-un comunicat de presă.

În context, Prim-ministrul Chicu a menționat: „Nici în cel mai sumbru scenariu nu am putut să prevedem așa o situație. Suntem în stare excepțională. Trebuie să venim cu măsuri pentru a salva societatea și economia, suntem în situația când veniturile scad și cheltuielile cresc. Există probabilitatea unei căderi și mai mari a PIB și va fi nevoie de a monitoriza foarte strict cheltuielile”.

Andriana Cheptine

intr02_207.pdf by Andriana Cheptine on Scribd

Inapoi la arhiva noutaților