[ X ]
[ X ]
[ X ]
Previziunile roadei de cereale pentru 2020. Eduard Grama: „Nu putem spune la sigur care va fi recolta de grâu în 2020”
20 Iulie

Președintele Asociației „Agrocereale”, Eduard Grama, menționează că anul acesta, din cauza lipsei precipitațiilor, o primăvară cu înghețuri și secetă, mulți producători agricoli au fost afectați, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru bani.md, Eduard Grama a făcut unele previziuni pentru roada de cereale din 2020.

„Dacă vorbim despre roada 2020 – la moment suntem în plină campanie de recoltare, avem date preventive care, evident, după calamitățile cu care ne-am confruntat în acest an, nu o putem compara cu cea din anul 2019. La general – cu anul 2019 nu se poate compara nici un an, deoarece a fost un an cu condiții ideale și favorabile și ne-a adus o recoltă record, ce se întâmpla rar în Republica Moldova.

Nu putem spune la sigur care va fi recolta totală pentru grâu în 2020, deoarece procesul este în toi, dar din analiză și informațiile care le primim în regim on-line de la membrii Asociației și de la producătorii agricoli din țară, media la hectar va fi de 2,3-2,5 tone ce ne asignară cel puțin dublu necesitățile de consum intern și securitatea alimentară. Întradevăr, sunt zone în țară unde roada a fost slabă. Vorbim în special de raioanele de sud, dar avem și exemple frumoase cu rezultate foarte bune – de 5-6 tone la ha.

Dacă vorbim de porumb și floarea soarelui – după precipitațiile care au fost în luna mai și în ultimele săptămâni, recolta se arată promițătoare și credem că roadă din anul acesta va fi cu o scădere mică în comparație cu 2019.

Putem constată cu siguranța că nu există riscuri pentru securitate alimentară a țării și totodată le va permite membrilor Asociației și altor producători agricoli să-și desfășarea activitatea de export în regim normal și fără tergiversări din partea incitațiilor statului”, a spus Eduard Grama.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților