[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prevenirea consumului de droguri injectabile în vizorul reprezentantului secretarului general ONU
29 Aprilie

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, și colegii săi din sector au avut o întrevedere cu reprezentantul secretarului general ONU, Michel Kazatchkine, aflat în vizită la Chișinău. Oficialii au discutat aspecte referitor la consumul de droguri injectabile, promovarea alternativelor detenției, riscurile răspândirii epidemiei HIV/SIDA, transmite CURENTUL.

Michel Kazatchkine a conversat despre viabilitatea programelor pentru reducerea riscurilor consumului de droguri injectabile și politicile de prevenire a acestuia, susținerea financiară, umanizarea justiției penale. Demnitarul a relatat despre strategiile și practicile aplicate în țările Europei de vest: Cehia, Elveția, Olanda.

În comparație cu Federația Rusă și Ucraina, Republica Moldova incriminează consumul de droguri de la o scară foarte mică, fapt ce determină consumatorii să apeleze la metode de consum neigienice și facilitează astfel răspândirea bolilor infecțioase. S-a menționat că, la moment se lucrează asupra metodelor de executare a pedepselor cu scară progresivă și apelarea la instituția probațiunii în scop de prevenire a recidivei și reducerea consumului de droguri.

Oficialul european a avut întâlniri cu reprezentanții Ministerului Justiției, Ministerului de Interne, Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Inspectoratului General de Poliție, organizații non-guvernamentale, parteneri de dezvoltare. Acestea au fost organizate pentru alinierea statului nostru la practicele internaționale conform Planului de Asociere RM-UE, Strategia Antidrog 2011-2018.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților