Prevederile noului Cod Vamal, modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor de vămuire și simplificarea procedurilor vamale au constituit doar câteva din subiectele întrevederii dintre reprezentanții Serviciului Vamal cu membrii Camerei de Comerț Americane din Republica Moldova (AmCham), transmite CURENTUL.
Întrunirea a fost prezidată de directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
În cadrul reuniunii, părțile au discutat despre exonerarea agenților economici de obligativitatea imprimării declarațiilor vamale pe formulare tipizate de hârtie. Serviciul Vamal a susținut această inițiativă, urmând, în scurt timp, să modifice cadrul normativ intern. Actualmente, instituția creează premise reale de a reduce numărul declarațiilor vamale prezentate pe suport de hârtie prin promovarea declarării electronice a mărfurilor.
Un alt subiect de pe agendă l-a constituit modernizarea elementelor de infrastructură a posturilor vamale interne și a celor de frontieră, astfel încât cei implicați să beneficieze de condiții optime de activitate. În acest scop, autoritatea vamală se află în proces de implementare, cu suportul UE, a unui proiect de reconstrucție și modernizare de anvergură, care vizează trei posturi vamale de pe frontiera moldo-română: Leușeni, Sculeni și Giurgiulești. Pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean, la această etapă, Serviciul Vamal face demersuri de dezvoltare a infrastructurii punctelor de trecere Pervomaisc-Cuciurgan și Giurgiulești-Reni. De asemenea, au fost inițiate consultări cu mediul de afaceri pentru constituirea mai multor zone de control vamal (terminale auto), atât pe teritoriul municipiului Chișinău, cât și în alte regiuni ale țării.
Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța optimizării procesului de emitere a certificatelor EUR.1 pentru mărfurile alterabile, sporirii transparenței în procesul de evaluare a valorii în vamă a mărfurilor , optimizării procedurilor de vămuire a trimiterilor poștale internaționale ș.a.
La final, Serviciul Vamal a anunțat că va organiza în perioada următoare un șir de seminare, mese rotunde și alte evenimente de informare, menite să explice și să popularizeze prevederile noului Cod vamal, care va intra în vigoare la 01 ianuarie 2023. Aceste evenimente se vor desfășura pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, dar și pe cea a Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal.
Șeful Vămii, Igor Talmazan, le-a mulțumit reprezentanților AmCham pentru promovarea, la nivel național, a reformelor inițiate de instituție și a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în special în contextul acțiunilor întreprinse de organul vamal în asigurarea unui climat favorabil pentru mediul de afaceri.
La rândul său, Directorul Executiv al AmCham, Mila Malairău, a precizat importanța menținerii unui dialog permanent între reprezentanții autorității vamale și cei ai mediului de afaceri, astfel încât să fie asigurată implementarea celor mai bune practici comunitare în domeniul administrării vamale.
Cristina Pendea