[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prețurile la struguri au scăzut, iar la cerealiere au crescut. Cum au evoluat prețurile la producția agricolă de la începutul anului
6 Noiembrie

Biroul Naţional de Statistică informează, că indicele preţurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2018 faţă de perioada respectivă a anului 2017 a constituit 94,9%, transmite CURENTUL.

La produsele vegetale preţurile producătorului s-au micşorat în medie cu 5,4%. Au scăzut preţurile la pomuşoare – cu 37,0%, sfeclă de zafăr – cu 29,5%, leguminoase pentru boabe – cu 14,7%, struguri – cu 13,9%, floarea soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 11,1%, fructe – cu 11,0%, rapița – cu 8,7%, porumb (excluzând seminţe de soi) și soia – cu câte 7,9%. Totodată, au crescut preţurile de vânzare la culturile cerealiere – cu 10,0% (din ele la secara – cu 38,0%, ovăz – cu 19,5%, orz – cu 15,3%, grîu (excluzând seminţe de soi) – cu 9,3%), legume – cu 19,9%, cartofi – cu 9,1%.

La produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea preţurilor cu 3,9%. Аu scăzut preţurile la ouă alimentare – cu 9,8%, vite şi păsări (în masă vie) – cu 3,5% (din ele la porcine – cu 12,8%, ovine și caprine – cu 8,5%, păsări – cu 0,1%). Totodată, au crescut preţurile de vânzare la bovine (în masă vie) – cu 14,9%, lapte – cu 3,6%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților