Biroul Național de Statistică anunță că, în luna iunie 2025, prețurile medii de consum au înregistrat o creștere de 0,2% față de luna mai. De la începutul anului, majorarea cumulată este de 5,1%, iar comparativ cu iunie 2024, inflația anuală a atins 8,2%.
Creșterea din luna iunie a fost determinată în principal de scumpirile la bunurile nealimentare și serviciile prestate populației. Prețurile la bunurile nealimentare au crescut cu 0,3%, iar la servicii cu 0,6%. Pe de altă parte, produsele alimentare s-au ieftinit cu aproximativ 0,3%, ceea ce a atenuat parțial inflația lunară.
Dintre bunurile nealimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la carburanți și combustibili – cu 1,4%, în special la motorină (+3,7%) și benzină (+2,4%). De asemenea, au crescut prețurile la materialele de construcție și îmbrăcăminte.
La servicii, cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în transportul de pasageri (+4,6%), în special transportul aerian (+17,5%), precum și la serviciile de canalizare și alimentare cu apă.
În ceea ce privește produsele alimentare, cele mai accentuate scăderi de preț s-au înregistrat la legume (–10,2%), zahăr (–1,5%) și ulei vegetal (–0,9%). În schimb, au crescut prețurile la fructe (+5,6%) și la carne și produsele din carne (+0,6%).
În perioada ianuarie–iunie 2025, prețurile la alimente au crescut cu 6,2%, la produsele nealimentare cu 1,1%, iar la servicii cu 9,3%. Comparativ cu iunie 2024, inflația a fost susținută mai ales de scumpirea alimentelor (+10%) și a serviciilor (+14,6%), în timp ce produsele nealimentare au înregistrat o creștere de 2%.