[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan – decorat cu înalta distincție AȘM, medalia „Dimitrie Cantemir”
5 Noiembrie

În contextul Zilelor Literaturii Azere în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 1-5 noiembrie, Academia de Științe a Moldovei l-a decorat pe scriitorul, regizorul și scenaristul Anar/ Anar Rasul oglu Rzayev, președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, cu cea mai înaltă distincție academică – Medalia „Dimitrie Cantemir”, transmite CURENTUL.

Evenimentul de conferire a distincției a avut loc într-un cadru festiv, la care a participat conducerea AȘM, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură din Republica Moldova, precum și o delegație din Azerbaidjan, în frunte cu președintele Uniunii Scriitorilor, Anar, constituită din renumiți poeți, scriitori, traducători. Ședința festivă a fost onorată și de prezența Ambasadorului Azerbaidjanului în Republica Moldova, E.S. Gudsi Dursun oglu Osmanov și președintelui Congresului Azerilor din Republica Moldova, Vugar Novruzov.

În Laudatio rostit cu prilejul conferii distincției, președintele AȘM a făcut ă incursiune în itinerarul biografic al protagonistului, în care a parcurs etapele carierei sale de creație, conturându-i portretul complet al unui scriitor consacrat, cunoscut și ca scenarist și regizor. Academicianul a subliniat că scriitorul Anar a adus o contribuție însemnată la îmbogățirea literaturii azere și a celei universale, iar în calitate de președinte al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan are un rol important în refacerea punților culturale și literare dintre Republica Azerbaidjan și Republica Moldova.

În luarea sa de cuvânt, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu a subliniat importanța acestui eveniment din cadrul unui program mai amplu al Uniunii Scriitorilor și AȘM, de renaștere a relațiilor, de dezvoltare a relațiilor dintre scriitorii și savanții din Republica Moldova.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar, a mulțumit pentru primirea caldă în incinta Academiei de Științe a delegației azere, exprimând considerație pentru conferirea înaltei distincții academice, lucru ce îl onorează enorm. Oaspetele azer a afirmat că cele două țări, care timp de două secole au o istorie asemănătoare, iar această este o motivație distinctă de a depune eforturi comune ca literaturile să fie cunoscute pe plan internațional.

Totodată, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar, au semnat un acord de colaborare, în scopul susținerii și implicării în proiecte comune în domeniul culturii, precum și promovării relațiilor de prietenie între cele două țări.

IMG_6268 IMG_6256

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților