[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Uniunii Avocaților: „Se fac tot mai multe abuzuri din partea funcționarilor de stat asupra avocaților”
1 Martie

Uniunea Avocaților din Republica Moldova cere, Parlamentului Republicii Moldova, aplicarea corectă a legii, în conformitate cu prevederile ei concrete, față de avocați – articolul 352 prim din Codul penal și articolul 52 din Legea cu privire la avocatură, accentuând că avocații din Republica Moldova se simt tot mai intimidați, informează CURENTUL.

Nina Lozan, Președintele Uniuni Avocaților, a accentuat problemele cu care se confruntă avocații în Republica Moldova.

„Este o problemă ieșită din comun, se fac tot mai multe abuzuri  din partea funcționarilor de stat asupra avocaților. Atacurile față de avocați continuă, unii se aleg cu noi și noi procese penale. Suntem puși în situația de a reacționa din nou. Înșiși avocații se află într-o stare de incertitudine și insecuritate, fiindu-le intentate dosare penale pentru infracțiuni, subiecți ale cărora avocații nu pot fi, de exemplu – cum sunt împotriva avocaților Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi. A fost începută urmărirea penală în baza art. 352 prim –  falsul în declarații. Această normă din Codul Penal face parte din categoria infracțiunilor contra autorităților publice și securității de stat și nu vizează infracțiunile din domeniul justiției”, a declarat Lozan.

Ion Dron, avocat, a declarat că, prin această lege, de fapt, avocații sunt reduși la tăcere de către funcționarii publici, dar nicidecum – protejați.

„Noi, de fapt, cerem Parlamentului Republicii Moldova, dar și acelor care vor alături de noi să refuze „politica pumnului în gură”. Procurorii acționează la fel la intimidare, au drept scop de a ne reduce la tăcere. Să se opună acestei intercalări, cerem perfectarea acestei legi, să se facă o mică instruire, dar, totodată, să fie suspendată urmărirea penală a colegilor noștri Țurcanu și Belinschi. Avocatul nu trebuie pus în situația să aleagă între siguranța lui și siguranța clientului, avocatul trebuie să aibă mână liberă să-și apere clientul. Interesele cetățenilor și clienților ne obligă să fim aici astăzi, deoarece avocații nu vor deveni elemente de decor în cadrul proceselor penale”, a declarat avocatul.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților