[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere: „Recolta de nuci din acest an va fi ca și în anul 2016”
15 Iulie

Potrivit concluziilor preliminare ale Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, în 2019, recolta de nuci va fi similară celei din 2016, recolta de nuci fiind estimată la 30 de mii tone, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă a spus că este cam dificil să evaluezi recolta de nuci.

„Este foarte dificil să evaluăm care va fi recolta de nuci în acest an, deoarece mai mult de 70% din producția totală de nuci a Republicii Moldova provine din fâșiile de aliniament unde este imposibil să facem măsurări exacte. Conform analizelor efectuate în câteva raioane din întreaga țară, preconizăm că vom obține în acest an volumul de producției similar celui din 2016”, a spus Oleg Tîrsînă.

O mare parte din produsele nucifere obținute anual de către producătorii autohtoni sunt exportate pe piețele din Uniunea Europeană, în Turcia, Orientul Mijlociu. Conform ultimului raport prezentat de Congresul internațional al producătorilor de nuci și fructe uscate, Republica Moldova ocupă locul patru în rândul exportatorilor mondiali de nuci după SUA, Chile, Ucraina.

Potrivit președintelui Asociației, producătorii de nuci sunt susținuți de către stat doar prin acordarea subvențiilor unice anuale, acest lucru fiind unul dintre motivele pentru care unii agricultori își extind suprafețele de culturi nucifere.

„Comparativ cu alte ramuri ale horticulturii, din păcate cultura nucului nu beneficiază de alte suporturi financiare decât subvențiile, dar acestea sunt, totuși, binevenite, deoarece fără acestea am fi avut mult mai puține suprafețe de livezi în prezent. Dacă analizăm implicarea statului în anii precedenți observăm folosirea oarecum nejustificată a unor organe ale statului pentru a prejudicia de fapt interesele agricultorilor prin obstrucționarea exportului de produse nucifere. Este regretabil, dar ca și volum al producției de fructe exportate, cea de nuci în coajă și miez este nu mai mult de 7%, dar în valoare bănească aceeași cantitate de fructe reprezintă mai bine de 4-5%”, a spus Oleg Tîrsînă.

Producătorii de nuci speră că în acest an statul se va implica mai mult în dezvoltarea acestei ramuri și va veni cu noi perspective de dezvoltare după ce anul trecut prețurile de achiziție a miezului de nucă au scăzut brusc aproape de trei ori comparativ cu anul 2017, un kg de miez de nucă fiind comercializat în medie cu 35 – 40 de lei/kg.

Suprafața totală a plantațiilor de nuci în Republica Moldova este de 19 mii de hectare, ponderea cea mai mare fiind în zona de centru a țării, aceasta fiind cea mai favorabilă pentru această cultură.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților