[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Ucrainei către Premierul RM: „Frontiera moldo-ucraineană este o frontieră a prieteniei, transparenței și eficienței”
13 Februarie

Premierul Pavel Filip, fiind în vizită oficială în Ucraina, a avut o discuție cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, iar ulterior au susținut o conferință de presă, informează CURENTUL.

Oficialii au pus la punct mai multe subiecte de pe agenda comună a celor două state.

Potrivit Premierului Filip, împreună cu Petro Poroșenko, au avut posibilitatea să discute consistent toate problemele, care s-au acumulat pe parcursul anilor.

„Am trasat noi perspective pentru dezvoltarea cooperării între cele două țări în diverse domenii. M-am convins, încă o dată, că Președintele Poroșenko păstrează cele mai calde sentimente față de Moldova, unde a locuit o anumită perioadă de timp alături de părinți și unde mers la școală. În cursul întrevederii de astăzi, noi am reconfirmat interesul reciproc de a întări relațiile dintre Moldova și Ucraina în domeniile comercial-economic și cel cultural-umanitar. Am mai convenit să finalizăm demarcarea frontierei de stat și reglementarea drepturilor de proprietate”, a precizat premierul.

Pavel Filip a menționat că au convenit și asupra dezvoltării interacțiunii la frontieră, dar și a promovării cooperării transfrontaliere, inclusiv în cadrul Euroregiunilor. „Și de a crea condițiile necesare pentru exploatarea complexului hidroenergetic ucrainean de pe Nistru și protecția ecosistemului acestui fluviu. Este în interesul nostru comun să acționăm strategic în planificarea proiectelor energetice. În acest context, a fost reiterat interesul reciproc în utilizarea rațională a resurselor de apă comune în vederea evitării unui posibil dezastru ecologic în bazinul râului Nistru. Acest lucru este extrem de important pentru noi toți, având în vedere că Nistrul este un râu transfrontalier, care constituie și o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă atât Chișinău, cât și Odesa, atât și alte localități”, a punctat Filip.

Premierul a mai spus că a fost reconfirmat interesul comun de a dezvolta în continuare cooperarea moldo-ucraineană, în vederea modernizării frontierei conform standardelor europene, inclusiv prin creșterea numărului de punctelor de control comune. „În cadrul discuțiilor purtate cu dl. Președinte, dar și dl. Prim-ministru a fost reconfirmată disponibilitatea reciprocă de a continua eforturile, în vederea efectuării controlului în comun la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoie, dar și Giurgiulești – Reni. Precum am discutat și despre deschiderea podului Unguri – Bronița pentru circulația autoturismelor și transportului de pasageri”, a adăugat Premierul.

Potrivit lui, în cursul întrevederii a fost reconfirmat și angajamentul de a continua eforturile în cadrul formatului de negocieri 5+2, în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu oferirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană.

„Mulțumesc pentru suportul acordat permanent de Ucraina în acest format. Este important ca Moldova și Ucraina să fie țări partenere în respectarea dreptului internațional în regiune și în respectarea integrității teritoriale a țărilor noastre. Trăim într-un caracter geopolitic dificil, dar avem încredere în partenerii vestici și în principiile dreptului internațional. Istoria noastră recentă ne-a dat o lecție dură și ne-a confirmat un lucru axiomatic pentru noi, solidaritatea regională, mai ales între vecini este esențială pentru a face față sfidărilor emergente din regiune”, a conchis Premierul Filip.

La rândul său, Petro Poroșenko a declarat că relațiile diplomatice bilaterale sunt la un nivel înalt.

„Relațiile diplomatice bilaterale sunt la un nivel înalt, suntem sinceri, avem încredere și suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat președintele ucrainean”, a precizat el.

Oficialul ucrainean a mai spus că Ucraina susține eforturile Republicii Moldova de a soluționa conflictul transnistrean pe cale pașnică și în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și că „frontiera moldo-ucraineană este o frontieră a prieteniei, transparenței și eficienței. Construim un pod comun pentru că avem încredere reciprocă”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților