Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată la Kiev, ieri, a avut întrevederi cu mai mulți oficiali – cu ministrul federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Austriei, Prim-ministrul Suediei și Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, informează CURENTUL.
În cadrul dialogului cu Alexander Schallenberg, ministrul federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Austriei, șeful statului moldovean a spus că s-a pus în discuție mai multe subiecte de pe agenda moldo-austriacă, inclusiv relansarea dialogului bilateral la nivel înalt între țările noastre în perioada următoare.
„Apreciem sprijinul oferit de Austria țării noastre, în special în domeniul infrastructurii, culturii și serviciilor sociale. Alături de Guvern și Parlament, vom face ce ne stă în puteri pentru a valorifica potențialul acestui sprijin și a dezvolta în continuare bunele relații între țările noastre”, se arată în declarația Președintelui.
Următoarea întrevedere a șefului statului a fost cu Stefan Löfven, Prim-ministrul Suediei: „Am trecut în revistă starea relațiilor bilaterale și am discutat cum am putea consolida contactele la nivel de state, dar și relațiile sociale, economice și culturale dintre țările și cetățenii noștri. Mi-am exprimat totodată recunoștința domnului Prim-ministru pentru sprijinul financiar și de dezvoltare foarte generos oferit de Suedia țării noastre pe parcursul anilor, în special în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri, dezvoltării locale, consolidării instituțiilor democratice, și apărării drepturilor grupurilor defavorizate. I-am dat asigurări Prim-ministrului suedez că noua guvernare de la Chișinău își propune să continue transformarea democratică a Republicii Moldova, să consolideze instituțiile statului și să realizeze o reformă veritabilă a justiției, care va asigura un teren favorabil pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor, și creșterea prosperității cetățenilor noștri”, a spus Președintele.
Pe final, Maia Sandu declară că a discutat cu Valdis Dombrovskis, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
„Am discutat despre alocarea a 50 de milioane de euro – aproximativ un miliard de lei – din pachetul de asistență macrofinanciară, pentru care sunt îndeplinite aproape toate condițiile. Singura condiție pentru obținerea acestei tranșe unde nu avem progres suficient este existența unei strategii clare de recuperare a banilor în frauda bancară, ce urma să fie elaborată de procuratură. I-am confirmat totodată vicepreședintelui Comisiei Europene angajamentul pe care și l-a asumat noua guvernare de la Chișinău de reformare a justiției, de eliminare a corupției și fortificare a instituțiilor publice pentru restabilirea încrederii cetățenilor noștri în țară și creșterea bunăstării lor”, a conchis Maia Sandu.
Mihaela Conovali